Gazdaság

Ismét emelt a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 25 bázisponttal, 3,75 százalékra emelte az alapkamatot. A a Dow Jones által megkérdezett szakértők döntő többsége is ilyen arányú emelésre számított.

A Fed tizenegyedszerre emelte az báziskamatot tavaly június 30. óta. A Fed legutóbb augusztus 9-én emelt, ugyancsak 25 bázisponttal 3,50 százalékra, akkor is a szakértők várakozásának megfelelően.

Egyes várakozások szerint a Katrina hurrikán okozta hatalmas gazdasági károk okán a Fed esetleg megfontolta (volna) az emelést. Mások szerint azonban kitart eddigi következetes politikája mellett, azaz még az idén további emelést hajt végre. A Fed-kamatszint több mint négy éves rekordmagasságban van az Egyesült Államokban. A magasabb kamatok kedvezőtlenek a részvények számára, mert növelik a cégek és a magánszemélyek hitelfelvételének költségeit.

A Fed döntése után néhány perc alatt az addig 0,1 százalékos nyereségben lévő DJIA vezető tőzsdei mutató 0,1 százalékos veszteségbe esett, a Nasdaq piac korábbi nyeresége felére, 0,2 százalékosra mérséklődött. A dollár erősödött: az euró a Fed-döntés után nem sokkal már csak 1,2139 dollárt ért, holott a döntést megelőzően 1,2169-70 magasságában tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik