Gazdaság

Rekord évet várnak a kelet-közép-európai ingatlanpiacon

Az első félévben a tavalyi egész éves érték 80 százalékának megfelelő összegű, 2,6 milliárd eurónyi ingatlanügyeletet kötöttek kereskedelmi ingatlanokra a kelet-közép-európai régióban, így ismét rekordot dönthet az ügyletek éves összértéke a DTZ Research gyorsjelentése szerint.

A befektetők ismét Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Magyarország iránt mutattak nagy érdeklődést. Egyedül Lengyelországban 1,8 milliárd eurót fektettek be a befektetők, a régióba irányuló összes befektetés 67 százalékát.

Az utóbbi időszak új jelensége, hogy az ingatlanokba fektető alapok figyelme a fővárosok központjaiban található irodáktól az üzlethelyiségek, valamint különösen a vidéki bevásárlóközpontok és a hipermarketek irányába fordult.

A régió kereskedelmi ingatlanjaiba fektetők közül 2005 első félévében a franciák voltak a legaktívabbak: alapjaik hat hónap alatt 790 millió eurót fektettek be a régióban. A német befektetési alapok költése 700 millió euróra rúgott, de az amerikaiak és az osztrákok részesedése is jelentős volt az idei első félévben. Emellett megjelentek a hazai ingatlanokba fektető alapok is, mint a magyar Raiffeisen Ingatlan Alap, a cseh Ceska Sporitelna, illetve a lengyel Arka és BPH alapok.

Magyarországon 2005 első félévében viszonylag kevesebb üzlet jött létre – a lezárt ügyletek volumene 200 millió euró körül alakult -, az előrejelzések szerint az év végére azonban az előrejelzések szerint 550 millió euró értékű iroda- és üzlethelyiség cserél majd gazdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik