A magyar élelmiszerexport és -import egyenlege általában stabil pozitívumot mutat, az idei első féléves adatok azonban ezen a téren már erős romlást tükröznek. Biztató viszont, hogy a behozatal terén drasztikus (20 százalék feletti) növekedés utoljára januárban volt. Az őszi kereskedelmi szezon – amely szakértők szerint újabb importhullámot hozhat – azonban csak most kezdődik.
Az uniós csatlakozás előtt a kiskereskedelmi forgalom 10 százaléka származott importból, ma ez az arány Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató ügyvezetője szerint 20 százalékra nőtt. A behozatal erősödése azonban szakértők szerint olyan szegmensekben vághatja oldalba a magyar termelőket, amelyekben erős a kiskereskedelmi árnyomás. Ilyen például a tej, a friss zöldség vagy a szezonális hal.
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kifejtette: a Magyarországon működő kiskereskedelmi multik egyértelműen szívesebben vesznek magyar termékeket. Kérdés azonban, hogy mi tekinthető magyar terméknek, a feldolgozók és gyártók is élnek ugyanis az unió hozta könnyebb importtal. Vámos úgy látja, hogy a Magyarországon gyártott termékek jelentős részének már külföldi az alapanyaga.