Gazdaság

A Versenyhivatal felszabadítja az orvosokat

admin
admin

2005. 09. 09. 15:03

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint az orvosok önállóan szabhatják meg áraikat, és reklámozhatják magukat, az orvosi kamara szerint viszont nem. A véleménykülönbségnek a hivatal bírsága vetett véget.

Eltiltotta a Magyar Orvosi Kamarát az Etikai Kódexének az orvosok közötti árversenyt, valamint a reklámozást korlátozó rendelkezéseinek alkalmazásától.

A Gazdasági Versenyhivatal korábbi jogerős határozatainak végrehajtását rendelte el, amikor kötelezte a Magyar Orvosi Kamarát, hogy ne alkalmazza, illetve törölje az Etikai Kódexében szereplő jogellenes – a kamarai ajánlásoknál alacsonyabb díjakon történő szolgáltatásnyújtást, valamint az orvosi szolgáltatások reklámozását – tiltó rendelkezéseit.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa egy 1999-ben folytatott vizsgálat eredményeként megállapította, hogy a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexének az orvosi díjtételekre vonatkozó része a gazdasági verseny korlátozásának tilalmába ütközik. A MOK ugyanis kötelezi tagjait, hogy az ajánlásai alatti összegért nem vállalhatnak munkát, holott a Kamarára vonatkozó törvény csak az orvosi díjtételekre vonatkozó ajánlások kidolgozására és kiadására ad felhatalmazást számukra.

2001 során a GVH újabb vizsgálatot indított, amelynek eredményeképpen 2002-ben a Versenytanács megállapította, hogy a MOK Etikai Kódexének reklámtilalmi szabályai a versenytörvény versenykorlátozást tiltó rendelkezéseibe ütköznek, így a szabályok alkalmazását megtiltotta.

A MOK a GVH mindkét határozata ellen jogorvoslattal élt, ezt követően az 1999-es határozatot a Legfelsőbb Bíróság 2002. októberében helyben hagyta, a 2001-es eljárásban pedig a Kamara a Fővárosi Bírósághoz benyújtott keresetétől elállt.

Azzal, hogy a Versenytanács az Etikai Kódexnek az orvosi szolgáltatások közötti árversenyt gátoló, továbbá az orvosi tevékenység reklámozását tiltó rendelkezéseit törvénysértőnek minősítette, a határozatok jogszerű közlésétől kezdődően, a jogsértő rendelkezések a törvény erejénél fogva érvénytelenek. A versenytörvény alapján a GVH határozatainak bíróság előtti megtámadása nincsen halasztó hatállyal a határozatok végrehajtására. Nincs és nem volt szükség tehát külön kamarai döntésre annak érdekében, hogy a jogsértő szabályok ne kerüljenek alkalmazásra, és a Kamarának kellett volna gondoskodnia arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal határozatai az érintettek tudomására jussanak – áll a GVH által kiadott közleményben.

A jogszabályba ütköző rendelkezéseket nem lehetett volna etikai normaként tovább alkalmazni, ezek alapján az orvosok által alkalmazott díjak nagyságát vagy reklámjait nem lehetett volna kifogásolni, illetve ezek alapján nem lehetett volna etikai eljárásokat lefolytatni – állítja a Versenyhivatal. Mindezek ellenére az orvosi kamara egyes szervezetei – az általuk indított etikai eljárások során továbbra is elmarasztalta a törvényesen működő orvosokat.

A GVH a jelenlegi, újabb eljárásban végrehajtási bírságot szabott ki, mely decemberig napi hatezer forint, utána pedig napi harmincezer forint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.