Gazdaság

Gyere, őrült!

admin
admin

2005. 09. 08. 08:00
Kizárólag a slágerek írására áll rá a kezük a Madness tagjainak, így képtelenség végighallgatni a Best of-albumukat. Minden sorlemezük tökéletes „partikellék”, szóval, az ember jó esetben a kissé melankolikusra sikeredett Keep Movingot teszi fel, annak ellenére, hogy valójában szereti a zenekar teljes életművét (vesd össze: ökör iszik magában).

A Madness az underground lakodalmas rockja, tehát oldalági rokonságban áll a Bugyi testvérek Halvány őszi rózsa című, villanyorgonára és kombinéra komponált böllércsomagjával, és a Hungária Hotel Menthol című szocreál álmodozásával.

Nos, a Madness most egy válogatáslemezzel állt elő, igaz, nem a saját számaikat játsszák, hanem a példaképeik felvételeit gondolták újra. A Dangermen Sessions egy eszeveszettül pörgős tánclemez, a hallgatóból előjön a party animal, felgyújtja a függönyt, lefejeli a WC-ben a Dömötör tartályt, felszedi a parketta szegélyléceit, hogy azzal kardozzon. Tehát magányos farkasok órájára nem ajánljuk.

A klasszikus Madness zenéje, amely folyton kikacsintott a new wave-re, inkább a nagyvárosi konzerv-ska volt, amit „crazy” öltönyökben „dilis” napszemüvegekben adtak elő. Így persze azok is megszerették, akik a skával rokon reggae-től viszolyognak, mert szerintük a reggae-ben a megengedett határértéknél több volt a poncsó, a raszta és a Che Guevara.

És mit ad Isten, a Madness most visszanyúlt a gyökereihez, és „ortodox” módon játssza a skát. Pedig a skát a brit kispolgár nyerstéglás egyenházaival, a londoni parkokkal, a double deckerekkel, és a piros telefonfülkékkel képzeltük el, tehát nem azt az életképet szerettük volna magunk elé idézni, amelyen „Bob Marley hatalmas jointtal a szájában, Adidas melegítőben focizik egy szegénytelep előtt”.

Madness: Dangermen Sessions – Volume One • CLS Records 37 perc, 13 szám Poptőzsdei árfolyam: ***

Valljuk be: a Madness lehaknizta ezt a lemezt. A ska- és reggae-standardokba átemelt dalok rutinmegoldások, dörzsölt zenészeink egy délután kirázták a kisujjukból a minden kreativitást nélkülöző albumot. Viszont, kétségtelen az is, hogy a Dangermen Sessionnek nagy a sodrása, hogy minden ízében élvezhető, de az alkotók végeredményét mégsem nevezhetjük másnak, mint foglalkozás körében elkövetett gondatlanságnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.