Gazdaság

Buszparkoló épülhet a turistaadóból

A Fővárosi Közgyűlés szeptember végi üléséig eldől, hogy jövőre három százalékról négy százalékra növekszik-e az idegenforgalmi adó mértéke Budapesten - közölték kormánypárti képviselők.

Tájékoztatásuk szerint a Főpolgármesteri Kabinet a kormánypárti frakciók egyeztetésétől tette függővé, hogy a hó végén a közgyűlés elé kerül-e Schiffer János javaslata.

A szocialista főpolgármester-helyettes előterjesztésében emlékeztet arra, hogy az 1994-ben két százalékkal bevezetett, majd két év múlva három százalékra emelt idegenforgalmi adót tavaly novemberben már négy százalékra növelte az önkormányzat. Decemberben viszont hatályon kívül helyezték ezt a döntést, mivel az állami költségvetésben idén mégsem csökkentették az idegenforgalmi adóhoz nyújtott normatív támogatást.

A főpolgármester-helyettes a közel kétéves tapasztalatok alapján szükségesnek tartja, hogy az idegenforgalmi adó emeléséről ismét tárgyaljon a közgyűlés. Szerinte az egy százalékos emeléssel közel négyszázmillió forinttal jutna több pénz a fővárosi turizmus promóciójára. Ez az emelés átlagosan 170 forintos szobaár-növekedést eredményezne Budapesten, az idén átlagosan 17000 forintos szállodai szobaárakban – jegyzi meg.

A plusz bevételt hatékonyabb marketingtevékenységre, több turista-marasztaló programra, egy turistabusz-terminál kialakítására és egy Budapest Kongresszusi Iroda létrehozására költenék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik