Gazdaság

Megkezdik a Keler-részvények eladását

Felhívást tett közzé az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában lévő, névértéken 2,4 milliárd forint, a jegyzett tőke 53,33 százalékát kitevő Keler-részvénycsomag értékesítésének tanácsadói feladatára.

A legfrissebb közbeszerzési értesítőben megjelent felhívás szerint az ajánlatokat október 12-én kell beadni és az eredményhirdetés időpontja november 9. A tanácsadónak a munkát a szerződéskötéstől számított 180 napon belül kell befejeznie.

A Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler) jegyzett tőkéje 4,5 milliárd forint, a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti auditált adatok szerint saját tőkéje tavaly év végén 14,48 milliárd forint volt. A részvények 26,6 százaléka a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), 20 százaléka pedig a Budapesti Árutőzsde (BÁT) tulajdona.

A BÉT-nek elővásárlási joga van az MNB-pakettre, és azzal élni is kíván Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök júniusi nyilatkozata szerint.

A kormány júniusi határozata intézkedett arról, hogy az MNB-vel kötött megállapodás alapján az ÁPV Rt. értékesítse pályázaton a részvényeket. A kormányhatározat szerint a legmagasabb árat kínáló szakmai befektetőnek adják el a Keler többségét. A júniusi határozat értelmében a pénzügyminiszternek október 31-ig kell javaslatot tennie a tőkepiaci törvény módosítása során az értéktári tevékenység ellátásának jogi szabályozására, azaz az értéktári tevékenység különválasztására. Erre nem kötelezi semmi a társaságot, az MNB egy korábbi javaslata volt a két tevékenység elkülönítése önálló társaságba.

A mostani tanácsadói pályázaton a minősített ajánlattevőkre vonatkozó feltételeknél is szigorúbb feltételeket szabott az ÁPV Rt. Az ajánlattevőnek az elmúlt három év referenciái között szerepelnie kell egy tranzakciónak, amely legalább 250 milliárd forint mérlegfőösszegű pénzintézetre, hitelintézetre vagy pénzügyi vállalkozásra vonatkozott. Az ajánlattevőnek az elmúlt három évben legalább három – egyenként legalább két milliárd forint saját tőkével rendelkező – társaságra vonatkozó tranzakcióban kellett részt vennie az ajánlati felhívás szerint.

Az elbírálásnál az ár 70 százalékos, a Keler sajátosságainak megfelelő projektterv pedig 20 százalékos súllyal szerepel, a többi pedig a tranzakció lebonyolításának gyorsaságára vonatkozik – áll az ajánlati felhívásban.

A Keler a tavalyi évet 2,4 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel zárta, míg egy évvel korábban 984 millió forint volt a nemzetközi számviteli szabványok szerinti (IFRS) mérleg szerinti profit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik