Gazdaság

Rákkeltő paprikaadalékok – para-pirosítók

Az aflatoxinos szennyezés után újabb paprikabotrány van kibontakozóban. Ezúttal az egészségre ártalmas és nehezen kimutatható adalékok okoznak gondot.

Para-rot – Németországban így nevezték el azt az új szintetikus festékanyagot, amelynek adalékolásával a paprikaőrlemény időtlen időkig megőrzi üde, piros színét. A Para-rot azonban nem csak szép, de csalfa is, mert rákkeltő, ráadásul olyan kismértékben tér el a természetes festékanyagtól, hogy kínkeserves a kimutatása.

Vágykeltés


A paprikapirosítás valóságos iparággá vált, mert az őrlemény természetes állapotában az idők múlásával kifakul, és olyan világosbarnává válik, mint a korpa. Az öreg, megbarnult paprika ugyan a benne lévő illóolajok révén éppen olyan égetően csípős, mint a piros, de nem váltja ki a vevőben a vásárlási vágyat. A legolcsóbbak, legveszélyesebbek az ipari színezékek, mint a kizárólag bőr- és padlófestéknek engedélyezett szudán vörös, vagy az orange. A szudán vörös 2003-ban jelent meg az Európai Unió piacain, Ázsiából származó chili paprikában. Nagyobb tételben 2005 februárjában mutatták ki Nagy-Britanniában és Írországban, Indiából importált chili paprikában és curry porban.

Rákkeltő paprikaadalékok – para-pirosítók 1

Rákkeltő paprikaadalékok – para-pirosítók 2

Fontos az ellenőrzés, mert megvan annak a kockázata, hogy rákkeltő anyaggal színezett paprika kerüljön be az országba.

Rákkeltő paprikaadalékok – para-pirosítók 3

Az idén júniusban a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal is fokozott ellenőrzést indított a szudán vörössel kezelt paprika alapú készítmények kiszűrésére – tudta meg a Figyelő a hivatal illetékesétől. Találtak is több kifogásolt tételt: az Anemos Hungária Kft. által Görögországból importált különféle Captain’s fűszerkeverékeket. Ezek nem is kerültek ki a boltokba, s így botrány sem lett belőlük. A lista azonban hosszabbodhat, mert az akkreditált laboratóriumok tovább vizsgálódnak. A hivatal felkérte a boltvezetőket, hogy a vizsgálatok lezárásáig ne árusítsák az athéni Ath. Yiotis S.A. termékeit és az Anemos által forgalmazott paprika és kurkuma tartalmú fűszerkeverékeket.

Hígításveszély


Itthon még szeptemberben megkezdődhet a mintegy 6 ezer hektáron termelt fűszerpaprika betakarítása. Ám mivel a termést pusztította a penész, a rothadás, kevés és drága lesz a pirospaprika, s így érdemes lesz hamisítani, olcsóbbal hígítani. Fontos, hogy szigorú és alapos legyen a beérkező tételek ellenőrzése, hogy rákkeltő adalékot tartalmazó import ne kerülhessen az országba, mint korábban, amikor magyar paprikaként árusítottak külföldi, aflatoxinnal szennyezett paprikával kevert fűszert. Szakértők szerint megvan a kockázata annak, hogy például valamelyik balkáni országba érkező paprikaszállítmányból több-kevesebb, akár átcsomagolva, továbbjuthat Magyarországra, vagy más uniós tagállamba. Ügyes indiai kereskedők ugyanis az üzbegisztáni paprikát felvásárolva, színét szintetikus festékekkel „fixálva” exportálják tovább jobban fizető és a csípőset értékelő európai piacokra.

Az unió, felismerve a veszélyt, a tagországok élelmiszer-biztonsági hatóságaihoz, kutatóihoz fordult, hogy mielőbb hatásos vizsgálati módszereket dolgozzanak ki a rákkeltő, szintetikus paprikaadalékok kimutatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik