Gazdaság

Felgyorsítaná a privatizációt az SZDSZ

Az SZDSZ álláspontját ismertetve Guszts Péter elmondta: mielőbb be kell fejezni a repülőtér és a Malév megfelelő feltételekkel történő privatizációját, el kell gondolkodni a MÁV és a Volán társaságok magánosításán is.

Gusztos Péter, a Fidesz Lendvai utcai irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor visszaállamosítással kapcsolatos kijelentéseire reagálva közölte: “az Állami Számvevőszék szerint folyó áron eddig a magyar államnak 1944 milliárd forint bevétele származott a privatizációból. Ha ezt a Fidesz négy év alatt akarná visszaállamosítani, akkor ez havi 10 500 forint, ha egy év alatt, akkor havi 41 000 forint kiadást, úgynevezett visszaállamosítási adót jelentene személyenként az adófizetőknek”.

Az SZDSZ a privatizáció felgyorsítását támogatja, és úgy véli – mondta Gusztos Péter -, hogy ne legyenek “szent tehenek” a gazdaságban. Hozzátette: a visszaállamosítás nagymértékben visszavethetné a piacgazdaság fejlődését, azt a folyamatot, amit az egész ország közösen “kikínlódott” az elmúlt 15 évben.

Orbán Viktor a közelmúltban Kőszegen tartott előadásában beszélt arról, hogy a Fidesz – kormányra jutása esetén -egyes privatizált vagyontárgyak visszaállamosítását tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik