Gazdaság

Nincs visszaút, csak korrekció a lakáspolitikában

A lakáspolitika, a finanszírozási rendszer, s főleg az állami támogatás szerepe folyamatosan változik, talán máris megérett annak feltétele, hogy változtassunk. Többféle hang hallatszik e témáról, mostanában főleg politikusoké.

„Visszaút nincsen, de korrekciók szükségesek – állítja Gyuris Dániel, az FHB Földhitel- és Jelzálogbank vezérigazgatója a FigyelőNet kérdésére: van-e realitása Orbán Viktor, a Fidesz MPP elnöke azon ígéretének, hogy amennyiben 2006-ban ők nyerik a választásokat, visszaállítják a régi, általuk bevezetett lakástámogatási rendszert. – Én úgy látom, hogy két-három évente korrigálni kell, ez szükségszerű, mert a társadalmi beágyazódás, a szociológiai környezet folyamatosan változik, amihez hozzá kell igazítani a lakásszabályozást, a hitelpolitikát”.

Ezt valószínűleg látja a mai irányítás is, de a bankár érdekes közvetítő szerepben van. „A korrekció igényét minden politikától függetlenül érzékeljük – teszi hozzá a vezérigazgató. – Például a támogatási rendszer első éveiben 80 százalékban a budapesti agglomerációt finanszíroztuk. Majd az telítődött, s más régiók és társadalmi rétegek léptek be a piacra. Ma pedig állítom, s talán ebbe az irányba kellene inkább lépni: Magyarországon nem teremtődött még meg a komplex lakásfelújítás finanszírozási rendszere. Ez pedig nagyon hiányzik.”

A korrigálandók közé sorolja a vezérigazgató első helyen például a Fészekrakó programot, amely 30. életévig jár: „Ezt feltétlenül fel kell emelni minimum 35-re. Egyáltalán nem életszerű, hogy csak 30 éves életkorig kezdenének ma otthont alapítani.” De ugyanígy változtatni kellene azon, hogy a használt lakáshoz csupán 5 millió forint államilag támogatott hitel adható. Egy új lakás vásárlásakor a láncban legalább három használt lakás mozdul meg. Ha azonban csak 5 milliót adunk, túl kicsik lesznek a megmozduló lakásméretek, ami nem generál megfelelő újlakásállományt vagy a lánc a kis összeg miatt nem fog együttmozdulni. Viszont a lakásfelújításhoz, átalakításhoz már elegendő lenne 5 millió forint, abból az egészet újra lehet csomagolni. Ehhez a folyamathoz sokat tett hozzá az új társasházi törvény is, megoldva az osztatlan közös tulajdon karbantartásnak finanszírozását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik