Gazdaság

Ismét az angol klubok költekeztek

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét az angol fociklubok költötték a legtöbbet a csütörtökön zárult európai átigazolási szezonban. Nagy meglepetést nem okozott, hogy a gyakorlatilag korlátlan lehetőségekkel rendelkező Chelsea tett ki igazán magáért.

Magyarok külföldön

Számos hazai játékos neve is felmerült az átigazolási időszakban. A szerződés nélküli Lisztes például a német élvonalban marad. A West Bromwich csapatát erősítő Gera Zoltánt a BL-győztes Liverpool-al hozták hírbe, mint később kiderült alaptalanul. Juhász Roland pedig az Anderlecht csapatában folytatja. 1,25 milliós vételár azt jelenti, hogy a focista minden idők legdrágább magyar védője lett.

A Deloitte felmérése szerint az angol első osztály, azaz a Premier League klubjai összesen 286 millió fontot költöttek az idei évben új játékosokra – írja a BBC. Ennek az összegnek a fele a kontinens bajnokságaiban szereplő klubok büdzséjét gazdagította. A két másik nagy nemzeti pontvadászat – olasz illetve spanyol – klubjai ennek az összegnek körülbelül a feléből erősítettek, a francia és német egyesületek pedig mindössze a harmadát költötték játékosvásárlásra.

Az angol csapatok közül idén nyáron is a Chelsea volt a legköltekezőbb. Az orosz milliárdos Roman Abramovics tulajdonában lévő klubnak azonban több alkalommal mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. A kiszemelt focisták csapatai ugyanis ismerve a fővárosi egyesület anyagi lehetőségeit, nem egyszer irreálisan magas árat követeltek. A Chelsea mellesleg 2003 júliusa óta nem kevesebb mint 300 millió fontért erősített a keretén. Ez nagyjából harmada annak az összegnek, amelyet az elmúlt három évben az összes angol csapat új játékosokra költött.

Olaszországban ugyan a tavalyi évhez képest több pénzt költöttek, de a klubokra inkább a spórolás jellemző. A csapatok nem tétlenkedtek a játékospiacon, de eközben visszaszorították mintegy 250 millió euróval az éves fizetések összeget. A spanyol élvonal csapatai összesen 182 milliót költöttek. Ez még önmagában nem is olyan érdekes, de az már figyelemreméltó tény, hogy ebből csak a Real Madrid 82 milliót vállalt. A francia és német csapatok ehhez képest szerényen költöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik