Gazdaság

ÁSZ: időnként kifogásolható a magánosítás

Saját vagyonával nyereségesen gazdálkodott, és alapvetően a törvényeknek megfelelően végezte tevékenységét az ÁPV Rt. - olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében. A számvevők ugyanakkor kifogásolnivalót találtak többek között a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. és a Mol magánosítása során.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. a saját vagyonával nyereségesen gazdálkodott, működésése során azonban összehangolási hiányosságok voltak a sajátos számviteli gyakorlatban. Az ÁPV Rt. a törvényekben és szabályzataiban megfogalmazottak alapján végezte tevékenységét, néhány esetben azonban kifogásolható módon járt el – állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a társaság 2004. évi működéséről.


A belső szabályzatok és utasítások általában összhangban voltak a társaság működésének kereteit adó jog- és egyéb szabályokkal. Összehangolási hiányosságok azonban voltak a sajátos számviteli gyakorlatban – olvasható az ÁSZ jelentésében.


A privatizáció felgyorsításának eredményeként 2004 végére 39 társasággal csökkent az ÁPV Rt. portfóliója, ugyanakkor a társaság szervezeti és személyi feltételeinek meghatározásánál ez nem tükröződött, de a szervezeti átalakítás folyamata megkezdődött. A társaság a bevételi tervét teljesítette, viszont az összetétel eltért az eredeti tervtől. A tervezett privatizációs bevételeinek fele teljesült, de az eredeti tervben nem szereplő kötvénykibocsátás és a megnövekedett osztalékbevétel pótolta a kiesést. Az eredeti tervhez képest a Richter Rt. értékesítésénél koncepcióváltás volt, ezért a bevétel nem privatizációból, hanem kötvénykibocsátásból keletkezett. Néhány tervezett privatizáció elmaradt, illetve későbbre halasztódott.


Kifogásolható értékesítések


Az ÁPV Rt. a törvényekben és szabályzataiban megfogalmazottak alapján végezte tevékenységét, néhány esetben azonban kifogásolható módon járt el. A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. esetében alkalmazott kétfordulós értékesítési eljárást kifogásolták a számvevők: az ÁPV Rt. versenyeztetési szabályzata ugyanis nem tartalmazza teljes körűen az egy- és kétfordulós pályázat eltéréseit. A Mol Rt. részvényeinek értékesítését, ahol nem számoltak a Mol Rt. gáz üzletága várható eladásának a Mol részvények árfolyamát befolyásoló hatásával. A Richter Rt. kötvényeinek kibocsátása esetében pedig  az ÁSZ úgy látta, hogy az ÁPV Rt. előkészítő folyamata megelőlegezte a jogszabályi változásokat. Néhány esetben – Bábolna Rt., Budapest Airport Rt., Váltó-4 Libra Rt. – a vagyonkezelési döntések vagyonvesztéssel jártak.


Az ÁSZ megállapította, hogy a bevételek megszerzését a költségvetési hiány és a likviditási problémák enyhítése érdekében tett intézkedések jellemezték. Ezt mutatja a jelentős mértékű osztalékelőleg beszedés és a Richter Rt. részvényeinek értékesítése helyett az adott évben magasabb egyszeri bevételt (mintegy 60 milliárd forinttal több) eredményező – de nagyobb kockázatot jelentő – kamatozó átváltható kötvénykibocsátás.


Nyereséges vagyongazdálkodás


A társaság a saját vagyonával nyereségesen gazdálkodott, amihez szükség volt arra, hogy a működési költségeire a törvény által lehetővé tett előirányzott összegen felüli felhasználást a Részvényesi Jogok Gyakorlója engedélyével az állami költségvetésbe befizetendő összegből visszatarthassa.


Javaslatok


A számvevők a helyszíni ellenőrzés megállapításainak hasznosítása mellett a kormánynak javasolták a Privatizációs törvény kiegészítését: a nem privatizációt jelentő, de meghatározó nagyságrendű tranzakciókról is szülessen emlékeztető – úgynevezett előzetes emlékeztető ;szabályozza tételesen az ÁPV Rt. beszámolórendszerét; hívja fel a pénzügyminisztert az ÁPV Rt.-vel kapcsolatos kormányelőterjesztések készítése rendjének és folyamatának felülvizsgálatára az ellenőrzés által feltárt ellentmondások, megalapozatlanságok és szabályoktól való eltérések megszüntetése érdekében.


Az ÁSZ a pénzügyminiszternek azt javasolta, hogy vizsgálja meg a tranzakcióknál és a vagyonkezelésnél elkövetett szabálytalanságok, ellentmondásos előkészítések, megalapozatlan döntések és vagyonvesztések okait és ahol szükséges a személyi felelősséget. Továbbá intézkedjen, hogy az ÁPV Rt. igazgatósága olyan privatizációs pályázatokat írjon ki, amelyeknél a második fordulóban is mindvégig érvényesülhet a verseny, és, hogy a kiírt pályázatok minden szempontból tegyék lehetővé az elbírálások objektivitását és az átláthatóságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik