Gazdaság

A kis cégek felének tartoznak

Az elmúlt egy évben tovább növekedett a kis- és közepes vállalkozások (kkv) körében a körbetartozás, ami súlyos likviditási gondokat okoz ennél a vállalkozói körnél. Az építőiparban és a feldolgozóiparban az utóbbi hat hónapban 38 százalék körül volt a késedelmes kifizetések száma.

Egy friss felmérést összegezve Tóth István János, az MTA Gazdasági és Vállalkozáselemzési Intézetének ügyvezető igazgatója elmondta: “a kkv-k 52,9 százaléka azért nem tudott az elmúlt fél évben időben fizetni, mert neki is tartoztak”.

A külföldi tulajdonú és az exportra termelő társaságoknál hosszabb fizetési határidővel kell számolniuk a társaságoknak, s a tapasztalatok azt is megerősítették, hogyha egy cégnél nő a kivitel és csökken a belföldi értékesítés, megnövekednek a fizetési határidők is.

“2005-ben az eddigi adatok szerint nőni fog a vállalati bukások száma, s a leggyakoribb esetek a legkisebb vállalkozások körében fordulnak elő” – jelentette ki Vadász Márton, a Hitelgarancia Rt. (HG Rt.) ügyvezető igazgatója. Azt is elmondta, hogy az Rt. 2005-ben összesen 200 milliárd forint értékben vállalhat költségvetési hátterű garanciát kis- és közepes vállalkozások hiteleinek visszafizetésére, de a napokban kezdeményezték, hogy a keretet jövőre 250 milliárd forintra növeljék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik