Gazdaság

8,3 százalékkal bővültek a beruházások

A KSH adatai alapján a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,4 százalékkal nőtt az előző év ahsonló időszakához képest. 2005 első félévében összesen 1667,3 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 8,3 százalékkal nőtt.

A nemzetgazdasági beruházások volumene – az előzetes számítások alapján – 9,4 százalékkal nőtt 2004. azonos időszakihoz viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 985,6 milliárd forint volt. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan kiigazított index szerint – a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,1 százalékkal bővült. 2005 első félévében összesen 1667,3 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 8,3 százalékkal nőtt – olvasható a KSH honlapján.


A beruházási tevékenység 2005. második negyedévi 9,4 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 13,9 százalékkal, a gépberuházások pedig 4,2 százalékkal emelkedtek.
A beruházások teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban az útépítéseket is magában foglaló szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 40,9 százalékos bővülése járult hozzá, amely az építési beruházások összességét is meghatározza.


A közel egynegyed súlyt képviselő feldolgozóiparban kiemelkedő a járműgyártás és a villamosgépgyártás beruházásainak expanziója. Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág beruházási tevékenysége 5,2 százalékkal emelkedett. Ez a nemzetgazdasági ág tartalmazza a lakásberuházásokat is, amelyek bővülése ebben a negyedévben nem volt olyan mértékű, mint korábban.


A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentős beruházások voltak az építőiparban (24,7 százalék). A kereskedelem 19,1 százalékos bővülésén belül jelentősek a nagy áruházláncok beruházásai. Erőteljes növekedés (17,4 százalék) mutatkozik a kis súlyú pénzügyi tevékenység ágazatban. A mezőgazdasági beruházások 10,2 százalékkal nőttek, ez első sorban annak tulajdonítható, hogy az elmúlt év azonos időszakában igen alacsony volt ebben a nemzetgazdasági ágban a beruházás teljesítményértéke.


A beruházások csökkenése csak a kisebb súlyú villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (25,4 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás (14,9 százalék) nemzetgazdasági ágakban figyelhető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik