Gazdaság

Szeptemberben indul a magyar gabona Portugáliába

Előreláthatólag szeptember közepén megkezdődhet a magyar gabona kiszállítása Portugáliába – tájékoztatott Czeti András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkárának titkárságvezetője.

Elmondta: Benedek Fülöp, az FVM közigazgatási államtitkára a jelenleg is tartó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) szombaton és hétfőn is tárgyalt portugál kollégájával, Luis Mewderios Vieira-val arról, hogy pontosítsák a magyar gabonaszállítások technikai részleteit, menetrendjét. A megbeszélések eredményeként a magyar gabona kiszállítása szeptember közepén kezdődhet meg az ibériai országba. A szállítások várhatóan október végére, legkésőbb november közepére fejeződnek be.

Gráf József, az agrártárca vezetője ugyancsak a gabonaszállításokról szombaton cserélt véleményt az OMÉK-on az ott tartózkodó Elena Espinosa Mangana spanyol mezőgazdasági miniszterrel. A megbeszéléseken arról volt szó, hogy Spanyolországba is még szeptemberben megkezdődhet a magyar gabona kiszállítása. Ám a szállítások befejezését e relációban még nem véglegesítették, nem pontosították.

Czeti András jelezte azt is: újabb portugál gabonaszállítási igény várható, amelyet ugyancsak Magyarországról szeretne beszerezni Portugália. Az érintettek megállapodtak abban, hogy folyamatosan konzultálnak annak érdekében, hogy az őszi betakarítás függvényében a portugál igényeket ismételten magyar gabonaraktárakból elégítsék ki.

Az EU Bizottságának korábbi döntése alapján Spanyolországba és Portugáliába összesen 500 000 tonna magyar intervenciós gabonát lehet kiszállítani. E mennyiségből 300 000 tonnát Spanyolországba, míg 200 000 tonnát Portugáliába lehet kivinni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik