Gazdaság

Mit csinál a részvényelemző?

NEM GURU. A szakértő nem piaci guru, így legtöbbször hiába várjuk tőle, hogy napi, vagy heti szinten eltalálja az árfolyamok változását. Nem is ez a dolga.

PONTOS FELTÉRKÉPEZÉS. Az elemző egyik legfontosabb feladata, hogy pontosan ismerje az adott társaságot és annak iparági környezetét, felismerje és azonosítsa az aktuális és a várható trendeket.

ELŐREJELZÉS. Ennek birtokában az elemző a számok nyelvére fordítja le a kilátásokat, s felvázol egy rövid és középtávú fundamentális pályát az adott társaságra nézve. A fundamentális pálya legfontosabb eleme a vállalat eredményére és cash-flow-jára vonatkozó előrejelzés.

ÉRTÉKELÉS. A fenti ismeretek birtokában az elemző megpróbálja egyetlen értékbe (célárfolyam) és egy ajánlásba (vétel, tartás, eladás) sűríteni információit és előrejelzéseit. A célárfolyam meghatározása általában több módon történhet, például diszkontált cash-flow (DCF) modellel, vagy versenytárs alapú árazási eljárásokkal. Ezek súlyozott átlaga határozhatja meg a végleges értéket. A célárfolyam és az aktuális árfolyam viszonya határozza meg az ajánlást.

ELŐRELÁTÁS. A legjobb elemző az, aki képes a piac előtt gondolkozni, és olyan új befektetői történeket feltárni, amelyek a későbbiekben érdemben befolyásolhatják az árfolyamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik