A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség azért tartott augusztusban átfogó vizsgálatot a Magyarországon forgalmazott chipsek körében, mivel az utóbbi években a chipsek választéka és a táplálkozásban betöltött súlya erőteljesen növekedett. Ezek az élelmiszerek a táplálkozás tudománnyal foglalkozó szakemberek szerint a viszonylag magas só- és zsírtartalom miatt nem tartoznak az egészséges táplálékok közé – vélekedik a felügyeleti szerv. Ráadásul ezeket a termékeket nem csak a kereskedelmi egységekben forgalmazzák, hanem előkelő helyet foglalnak el a munkahelyek és az oktatási intézmények büféinek polcain is (ezért szerepel a kormány legújabb sms-szavazásában is ehhez kapcsolódó kérdés).
A vizsgálat célja a kereskedelmi forgalomban értékesített chipsek minőségvizsgálata és összehasonlító értékelése volt. A vizsgálat során megállapították, hogy az ellenőrzött termékek fele (10 féle) nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak. A legtöbb hiányosságot az információk csomagoláson történő jelölésénél tapasztalták, ezen túlmenően előfordult a vállaltnál magasabb só- és zsírtartalom is, azaz összetételbeli problémák sem ritkák. A Főfelügyelőség szerint így „saját előírásait sem tartja be sok „chips” gyártója”.
A vizsgálat során a kereskedelmi forgalomból összesen 20 különböző mintát vettek. Az ellenőrzött termékek 3 hazai gyártótól (6 minta) és 9 forgalmazótól (14 minta) származtak.
A termék védve van
A csomagolás megfelelőségét vizsgálva a jelentés megállapítja, hogy az alkalmazott csomagolási módok (18 mintánál tasak, 2 mintánál hengeres kartondoboz) minden esetben biztosították a termékek megfelelő védelmét. A jelölés vizsgálatánál a 20 termék közül 8 minta jelölése azonban nem felelt meg az előírásoknak: vagy a gyártó nevének feltüntetése, vagy a származási hely, esetleg a dátumjelölés volt problémás.
Tömegre is megvan
A nettó tömeg értékelésénél mindössze 1 terméknél (a minta 5 százaléka) merült fel kifogás, ennél a mintánál az 5 lemért mintaelem közül 1 mintaelem tömege nem érte el a jogszabályban előírt minimum értéket.
A mért konyhasó tartalom 3 minta esetében (15 százalék) haladta meg a gyártmánylapon, vagy a gyártói specifikációban feltüntetett értéket. A vizsgált minták szárazanyag tartalma egyébként megfelelt a vállalt értékeknek. A vizsgálat során megállapították, hogy 1 minta zsírtartalma volt magasabb, mint a gyártó által vállalt érték. A zsírtartalom esetében a mérés alapján a szélső értékek 16,3 m/m és 40,8 m/m százalék voltak, amely 30,54 m/m százalékos átlagértéket jelentett.
Összetételre 20 százalék volt problémás
Az íz értékelésénél a bírálók – miután jellemzően nagy mennyiségű olajat tartalmazó termékekről van szó – azt vizsgálták, hogy avas íz érezhető-e a mintákon. Ebből a szempontból a minták megfelelőek voltak. A konzisztencia minősítésénél a termék frissességét, ropogósságát ellenőrizték, kifogásra okot adó hibát egyik mintánál sem nem tapasztaltak. A jelentés összefoglalója megállapítja, hogy az összetételi jellemzők alapján a 20 mintából 4 minta nem felelt meg a követelményeknek.
