Gazdaság

MNB-tanulmány az euró bevezetéséről

Magyarországon a monetáris politika főként a forint árfolyamán keresztül képes hatni a reálgazdaságra, azonban az euró bevezetése után a forint-euró árfolyam megszűnik – írja a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya.

Ezek után a monetáris politika hatása a kamatcsatornán keresztül érvényesül, amit szakértők meglehetősen gyengének tartanak.


Megfigyelők körében ez aggodalmat váltott ki, ugyanis az euró bevezetése után a monetáris politika hatása a magyar reálgazdaságra nagyon korlátozott lehet. Mindezek mellett megfogalmazódtak olyan félelmek, hogy esetleges aszimmetriák lehetnek a magyar gazdaság és az euróövezet között a várakozási, az árfolyam- és a hitelcsatornában.


Az euróövezet országainak tapasztalataiból és a magyar gazdaság strukturális jellemzőiből kiindulva e tanulmány négy következtetést von le:


• az euró bevezetése után a kamatcsatorna jelentőségének növekedésével kell számolni


• nincs intézményi akadálya a várakozási csatorna hatékony működésének Magyarországon


• nem várhatók jelentősen különböző monetáris kondíciók a külkereskedelmi orientáció esetleges eltérései miatt


• a hitelcsatornán belül a mérleg-hatásban fennmaradhatnak bizonyos aszimmetriák a magyar gazdaság és az euróövezet magországai között, azonban ezek jelentősége csökkenni fog az euró bevezetésével.


A tanulmány teljes terjedelmében itt olvasható >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik