Gazdaság

Szalmonellás csirkehúst exportáltunk Olaszországba

Az olasz hatóságok egy Pest megyei baromfifeldolgozó üzemből származó csirkemell-filében mutatták ki a baktériumot. A magyar állategészségügyi hatóságok azonnal megtették a szükséges intézkedéseket.

A magyar állategészségügyi hatósághoz az Európai Unió úgynevezett gyorsriasztási rendszerén érkezett az értesítés Olaszországból az augusztus elején talált fertőzött húsról – mondta Hibbey Marót, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési főosztálya élelmiszerbiztonsági osztályának tanácsosa.

Az olasz hatóságok mintát vettek az üzletben a szállítmányból, és ezt követően kezdték meg a vizsgálatot, ám a szalmonella baktérium kitenyésztése időt vesz igénybe. Miután kiderült, hogy az üzletben talált tétel fertőzött, már elfogyott az üzletekből.
Az FVM élelmiszerbiztonsággal foglalkozó állatorvosa szerint azonban ettől a ténytől nem kell megijedni, mert az általános konyhai higiéniai eljárások semlegesítik a szalmonellát.
A szaktárca illetékes állatorvosa szerint a szalmonellás fertőzés a higiéniai előírások fokozott betartásával kerülhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik