Gazdaság

Visszanéző

Elkészült, de ki nem nyomtatott digitális fotóinkat jobban élvezhetjük virtuális fényképalbumba rendezve.





Visszanéző 1
Visszanéző 2
Visszanéző 3
Visszanéző 1

Ezen a nyáron a nyaralók többsége valószínűleg már nem hagyományos kamerával vág neki az útnak, megörökítendő úti emlékeit. Az elkészült képek döntő többségét azonban nem nyomtatják ki a felhasználók, azok leginkább a merevlemez eldugott részén „porosodnak”. Pedig ezek katalogizálására ma már számos szoftver létezik, köztük jó néhány ingyenesen is hozzáférhető.

Az első számú jelölt a feladatra a Google keresőcég által kiadott Picasa lehet. A szoftver telepítéskor átnézi merevlemezünket képek után kutatva; ha nem győznénk kivárni, amíg az összes fájlt átnézi, korlátozhatjuk a keresést az asztalra és a képek könyvtárra. A program a videókat is regisztrálja. A képeket a programon belül egyik mappából a másikba másolhatjuk, de virtuális mappákba, azaz albumokba is rendezhetjük azokat. Egy képfájlt természetesen több albumba is berakhatunk. A fotókhoz feliratokat készíthetünk, valamint kulcsszavakat és osztályzatokat rendelhetünk. Ezek alapján sokkal könnyebbé válik a keresés: egyébként elég nehéz lenne például a legsikerültebb tájképeinket összeválogatni. Hasznos segítség lehet a fényképek időrend szerinti sorba rendezése is.






Visszanéző 1
Visszanéző 6
Visszanéző 3
Visszanéző 1

A szoftver lehetőséget kínál apróbb szerkesztésekre, mint például a vörösszem-effektus eltüntetése, képrészletek kivágása, vagy a színhőmérséklet beállítása. Lehetőség van arra is, hogy élményeinket másokkal is megosszuk: a felvételeket elküldhetjük például e-mailben, amihez a Picasa automatikusan csatolja a – nagy fájlméret esetén kicsinyített – képet. Emellett egy beépített azonnali üzenetküldő alkalmazás segítségével is megmutathatjuk barátainknak a fotóinkat. Ha pedig webnaplót írunk, egy gombnyomással feltölthetjük a képeket, amelyeket természetesen CD-re vagy DVD-re is kiírhatunk.

Elsősorban a turistákat célozza meg az Active Stories ingyen letölthető programja, a Vacation Viewer. Az így készült fotóalbumok ugyanis térképekből állnak, amelynek megfelelő pontjaihoz rendelhetjük hozzá a felvételeket. Ha egy adott helyszínen több fotót is készítettünk, a sorrend megadásával diavetítést rendezhetünk a képekből, s ehhez még hanganyagot is csatolhatunk. A végeredmény: egy interaktív térkép, színes-hangos úti beszámolóval. Ezt pedig könnyedén közzétehetjük az interneten: a szoftverből ugyanis az elkészült térképeket egy gombnyomással html-formátumba exportálhatjuk, amelyet utána feltölthetünk honlapunkra.




Visszanéző 9

VIRTUÁLIS BÖNGÉSZDE


Picasa: http://picasa.google.com
Vacation Viewer: http://www.activestories.com
Silver Photo Organizer: http://www.preclick.com

Visszanéző 9
Visszanéző 1

A PreClick képmenedzselő szoftverének ingyenes változata, a Silver Photo Organizer a képek keresése terén kiemelkedő. A Photoback eljárással a program magában a képben tárolja a csoportosítási kategóriák megfelelő értékeit. Ilyenek lehetnek a személyekkel, helyszínnel, eseménnyel vagy dátummal kapcsolatos információk, de ezeket szerencsére nem kell egyesével begépelni. Egyszerű parancsokkal több képhez is hozzárendelhetjük például az eseményt: amikor mondjuk egy születésnapi partin készült képeket olvasunk be a memóriakártyáról, az összes kép esemény rovatában egyetlen beállítással feltüntethetjük ezt. Az egyszerű képszerkesztési lehetőségek mellett itt is mód van egyetlen gombnyomással e-mailben elküldeni a fényképet vagy éppen háttérként beállítani a monitorunkon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik