Gazdaság

Vége a gyenge kínai valuta korszakának

Csütörtökön enyhített a kínai jegybank a jüan dollárhoz való kötöttségén, enyhén felértékelve az árfolyamot. Hosszú évek óta tartó feszültség érhet ezzel véget: az alulértékelt jüan ugyanis komoly károkat okozott, főleg az USA-nak.

A kínai jegybank bejelentette, hogy a jüant ezentúl nem kizárólag a dollárhoz, hanem egy devizakosároz képest rögzíti, melynek középárfolyama 8,11 jüan lesz. 1996 év évge óta a dollárral szemben 8,28-as árfolyam volt érvényben – a középárfolyam körül nagyon kis árfolyameltérést lehetővé tevő sávval. A jüan árfolyamát tehát most csütörtökön 2,1 százalékkal felértékelte a kínai monetáris hatóság.


A jüan jelentős mesterséges alulértékeltsége miatt hatalmas versenyképességi előnyt szolgáltatott a kínai óriásgazdaságnak, mely érdemben hozzájárult a világban mutatkozó makrogazdasági egyensúlytalanságokhoz. Éppen ezért az utóbbi időszakban erőteljes nyomás neheződött a kínai vezetésre, főleg az alulértékelt jüan miatt nagy károkat elszenvedő Egyesült Államok részéről. Az amerikai termelők szerint az alulértékeltség igazságtalan kereskedelmi előnyhöz jutatja Kínát, mert az árfolyam nem veszi figyelembe a dollár 2002 óta tapasztalható romlását.


A Financial Times értékelése szerint a lépés azt jelzi: a kínai vezetés úgy vélekedik, az egyre dinamikusabban fejlődő kínai gazdaság érdekét a legjobban egy enyhe üzemben erősödő nemzeti valuta szolgálja. Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke úgy vélekedett, hogy “ez egy csodálnivaló első lépés” egy olyan rendszerben, ahol közel 10 évig az árfolyam rögzítve volt a dollárhoz képest.


Gyors jüan-erősödés


Ezentúl a Bank of China (BoC) minden kereskedési nap végén meghatározza a jüan értékét más devizákkal szemben, ami a következő napi paritás centrumát képezi. Így a következő napon a jüan +/- 0,3 százalékkal ingadozhat a dollárral szemben. 

A nemzetközi devizapiacokon gyors reakció volt megfigyelhető a döntés után: a jen pillanatok alatt közel 2 százalékkal erősödött a dollárhoz képest. A dollár az euróval szemben is érdemi gyengülést mutathat, erre utal, hogy csütörtök koradélután az amerikai valuta közel 0,8 százalékot vesztett értékéből az euróhoz képest. Az euró 1,2 százalékos leértékelődést könyvelhetett el a jennel szemben – írja a Portfolio.hu.


Ez összefüggésben állhat azzal a várakozással, hogy a meginduló kínai valutareform csökkentheti az amerikai államkötvények iránti külföldi (például kínai) keresletet, ami hozamemelkedéshez, és dollárgyengüléshez vezethet.


Szabadon lebegő jüan?


A jegybank a jüan devizakosárhoz való kötését az első lépésnek tekinti azon az úton, amely végül a jüan szabad lebegéséhez vezet majd. A kínai intézmény jelezte, hogy nem áll érdekében túlzott mértékű árfolyam-mozgásoknak kitenni a jüant, a pénz- és tőkepiacok stabilitásának megőrzésére fog törekedni.

Az utóbbi hónapokban egyre fokozódó nemzetközi nyomás nehezedett Kínára, hogy engedje felértékelődni a fizetőeszközét a főbb devizákkal szemben. Különösen az Egyesült Államok elégedetlenkedett, a gyengülő dollár ugyanis hozzájárulhatna az amerikai külkereskedelmi mérleg hatalmas hiányának csökkenéséhez. Tegnap az Nemzetközi Valutaalap (IMF) felkészültnek nyilvánította Kínát arra, hogy megkezdje valutareformját.

A piac későbbre várta a döntést


A döntést a piac többsége a harmadik negyedévre várta, tehát az időzítés nem teljesen meglepő – írja a Portfolio.hu. Szakértői vélemények szerint ha most nem történt volna semmi, akkor a negyedik negyedéveben érdemi lépésre már nem kerülhetett volna sor.


Szakértők úgy vélik a mostani 2,1 százalékos felértékelés nem tekinthető nagy lépésnek, de összhangban van a spekulatív várakozásokkal. Egyesek szerint elképzelhető, hogy túlzottak voltak a várakozások a lépés jelentőségéről. Többen kiemelték, hogy ez inkább politikai, mint gazdasági döntésnek tekinthető. A kínai jegybank várhatóan ezen túl sem fogja előre bejelenteni lépéseit, fokozatos jüanfelértékelés azonban a következő hónapokban is számítani lehet.

A devizakosár-alapú árfolyamrezsim hatással lehet a kínai tartalékpolitikára is, a dollár gyengülése részben ehhez is köthető. Ha a kínai kereslet gyengül az amerikai kötvények iránt, az leértékelődő árfolyam mellett magasabb hozamokat jelenthet. Az euró erősödése ugyanakkor az öreg kontinens felé irányíthatja a tőkét, mely öngerjesztő folyamattá is válhat, a közép-európai régió esetében pedig a konvergencia-játék erősödését hozhatja.


Más ázsiai országoknak is lépniük kell


A kínai jüan árfolyamának változtatása kihat a többi távol-keleti ország monetáris politikájára is. A malajziai jegybank nem sokkal a pekingi bejelntés után közölte: nemzeti valutájának rögzített rendszerét szabadon lebegő árfolyamrezsimre cseréli. Hasonló lépés várható Szingapúrban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik