Gazdaság

Vesz vagy oszt?

Ismét akvizíciós hírek érkeznek a Magyar Telekom háza tájáról; kérdés, mi lesz így az osztalékkal.

Ismét fókuszba kerültek az akvizíciók a Magyar Telekomnál. A Telekom Montenegro megvásárlása után a társaság nyitott a további bevásárlásokra is. A hivatalos kommunikáció a Balkánt emlegeti célpontként, miközben hírügynökségi értesülések felvetik a második számú magyarországi vezetékes szolgáltató, az Invitel megszerzését is. (Szerkesztőségi véleményünk a 66. oldalon.)

Az esetleges bevásárlások hírére foghatják a fejüket a befektetők. Nehéz eldönteni, hogy az akvizíciók képesek-e ellensúlyozni a várható osztalékok kisebb mértékét. Az MTelekomot eddig úgy könyvelték el, mint egy meglehetősen unalmas, stagnáló üzletmenetű társaságot, amely azonban a régió egyik legmagasabb osztalékhozamát tudja felmutatni. Az osztalékvadász befektetési alapok dörzsölték a kezüket, hiszen a csökkenő hozamkörnyezet a papír felértékelődéséhez vezethetett volna. Ugyanakkor a terjeszkedési tervek fényében nem nehéz észrevenni, hogy minden egy zsebből megy: ha tehát bevásárol a távközlési társaság, akkor kevesebb marad az osztalékra.

Az MTelekom természetesen nem véletlenül akar bevásárolni. Sokáig a gyorsan növekvő mobil üzletág képes volt feledtetni a csökkenő bevételekkel küzdő vezetékes területet, most azonban egyre nehezebb olyan organikus fejlődési utakat találni, amelyek képesek szinten tartani, vagy esetleg növelni az árbevételt és a profitot.





Vesz vagy oszt? 1
Vesz vagy oszt? 2
Vesz vagy oszt? 1

A növekedésre tehát az egyetlen válasz az akvizíciós út. A Magyar Telekomnak alapesetben háromfajta társaságot lehet érdemes megvásárolni. Az első esetben a szinergiák nyomán fellépő költségmegtakarítás formájában térülne meg a befektetés (például Invitel, belföldi terjeszkedés), a másodikban egy állami tulajdonú társaság átalakítása által generált megtakarítások adják a sztorit (például Maktel), a harmadikban pedig a gyors növekedés jelentene az aktuális kiadásokra a hosszú távú kompenzációt (például külföldi mobilcég). A hét elején pletykaszinten felmerült esetleges – hivatalosan meg nem erősített, még tárgyalásos szakaszban sem járó – Invitel-felvásárlás mindenesetre 400-450 millió eurós becsült költségével alaposan kiürítené az MTelekom kasszáját. Több mint egy év teljes osztaléka mehetne rá a tranzakcióra, amelynek ráadásként versenyjogi oldala is problémásnak tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik