Gazdaság

25 év börtönre ítélték a WorldCom egykori vezérét

Mind a kilenc vádpontban bűnösnek találta szerdán hozott határozatában Bernard Ebberst, a WorldCom egykori vezérigazgatóját a bíróság - jelentette a Wall Street Journal internetes kiadása. A volt CEO-nak 25 évre kell börtönbe vonulnia.

Csaknem három éve történt, hogy a világ egyik legnagyobb telekommunikációs társasága 11 milliárd dolláros csalási botrányba keveredett. A cég akkori vezérigazgatóját ennek kapcsán 9 pontban találták bűnösnek, többek között összeesküvéssel és értékpapírokkal történő visszaéléssel vádolták.

A 63 éves Ebbers egészségügyi problémákra és korábbi jótékonykodásaira hivatkozva igyekezett enyhítést elérni, ám ezt a New York-i bíróságtól nem kapta meg, jóllehet az ügyészek ennél is súlyosabb, életfogytiglani börtönbüntetést szerettek volna számára kicsikarni. Az ügyben megszólaló ügyvédek szerint azonban a kiszabott 25 év is gyakorlatilag életfogytiglaninak tekinthető, és kizártnak tartják, hogy Ebbers túlélné büntetését.

A volt cégvezetőnek október 12-ig kell bevonulnia egy Mississippi állambeli fogdába.

Ebbers büntetése példátlan a fehér galléros bűnözők elleni perek történetében. Eddig legfeljebb pár éves börtönbüntetéseket szabtak ki a bíróságok. Az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) és Bush által korábban beígért bekeményítés, az üzleti világban folytatott razziák és súlyos büntetések hulláma most tetőzik.

Akiket már elért a törvény keze

Az utóbbi két évben egyébként egyre keményebb ítéletek születtek a gazdasági bűncselekmények miatt indított eljárásokban. Ben Glisan, a szintén mérleghamisítással vádolt Enron energiacég korábbi kincstárnokát már 2003 elején elítélték, 5 éves börtönbüntetést kapott. Rá pár hónapra az Enron pénzügyi igazgatója, Andrew Fastow is elismerte bűnösségét a mérleghamisításban, a bíróság 10 éves börtönbüntetést szabott ki rá. A két fővádlott, Kenneth Lay és Jeffrey Skilling ellen még egyelőre csak nyomozás folyik.

Szintén börtönben csücsül már Frank Quattrone, a 48 éves Wall Street-i bankár, akit tavaly ősszel 90 ezer dollár pénzbüntetésre, valamint 18 hónapos letöltendő és két év felfüggesztett börtönbütetésre ítéltek. A vád szerint Quattrone 2000-ben szándékosan akadályozott egy szövetségi vizsgálatot.

A fehérgalléros elítéltek közül Martha Stewart már le is töltötte 5 hónapos börtönbüntetését, 2005 március elején szabadult, jelenleg házi őrizetben van. Az Egyesült Államok leghíresebb és legsikeresebb, egyébként multimilliomos üzletasszonya ellen bennfentes kereskedelem vádjával indult eljárás. Egy belső információ alapján szabadult meg egy biotechnológiai cég részvényeitől, amivel 50 ezer dolláros veszteséget került el, saját cégét azonban a csőd szélére sodorta. Végül nem is emiatt, hanem az igazságszolgáltatás hátráltatása és hazugság miatt ítélték el.

A Tyco konszern vezetői, Dennis Kozlowski és Mark Schwartz ellen még folyik a per, őket 600 millió dollár elsikkasztásával vádolják. Az ügyész őket sem kíméli, súlyos büntetés kiszabásáért harcol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik