Gazdaság

Stock picking stratégia

NÉPSZERŰ MÓDSZER. A részvénypiaci stratégiák között talán a legnagyobb népszerűségnek a stock picking stratégia örvend. A sokat emlegetett módszer azonban csak a szerencsés és ügyes befektetőknek biztosít jó hozamot, a rendszeres felülteljesítés csak mítosz.

PASSZÍVAN. A részvénypiacon a legegyszerűbb módszerek közé tartozik a fő áramlattal való sodródás, azaz a passzív stratégia. Ilyenkor nagy vonalakban az egész piacot vesszük, részvényalap, vagy pár blue-chip, vagy indexhatáridő formájában. Általános emelkedés idején ez jövedelmező módszer, azonban stagnálás, vagy lemorzsolódás esetén ennek pontosan az ellentéte, a stock picking stratégia örvend nagy népszerűségnek.

VÁLOGATÁS. A stock picking stratégia lényege, hogy kiválogatjuk azokat a papírokat, amelyek várhatóan jobb teljesítményt fognak nyújtani az átlagnál, s így teljesítjük felül a piacot. Bár a módszer vonzó, kivételesen jó információk hiányában viszonylag kevés befektetőnek adatik meg, hogy portfóliója tartósan a piacit meghaladó teljesítményt nyújtson. Azonban egy új Microsoft megtalálása esetén (1986 és 2004 között 35 ezer százalékos volt a hozam) az igazán szerencsések exponenciális mértékben gyarapíthatják a befektetett összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik