Gazdaság

Veres szerint nem lesz árkommandó

A szakszervezetek örülnek az adóváltoztatásoknak, de vannak javaslataik. Veres szerint nem kell árkommandóra számítani.

A szakszervezetek üdvözlik a kormány adócsökkentési lépéseinek irányát, de több ponton találnak rajta kifogásolnivalót – állítja Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke. Az MSZOSZ elsősorban olyan változtatásokat támogat, ami a legalacsonyabb jövedelmű rétegeknek kedvez, ehhez nyújtanak támogatást a tervezett adórendszer-változások.


Wittich a jövő évi szja- és áfa-változtatások irányát kedvezőnek és támogathatónak ítélte, egyes pontjait azonban a szakszervezetek számára nem tartotta elfogadhatónak. Üdvözlik a sávos minimálbér bevezetését, azonban annak mértékét nem tartják kielégítőnek. Szerintük cél, hogy legalább az egykeresős családok jövedelme érje el a minimálbért. Ezért a szakszervezetek az év végi egyeztetésen 65,8 ezer forintos minimálbért javasolnak. Továbbá nagyon fontos lenne közelíteni a hazai béreket az uniós átlaghoz.


Jelenleg a magyar bérek az uniós átlagbérek 54 százalékát teszik ki. Ezt mihamarabb 60 százalékra kell emelni. Bár a kormányzat elképzelései négyötöd részben megegyeznek a szakszervezetek javaslataival, azonban arra nem lehet számítani, hogy jövőre az uniós átlag 60 százaléka lesz a hazai reálbérek értéke. Az MSZOSZ felvetette, hogy a kormány a prognosztizált átlagbérhez igazítsa az adótáblát, vagyis: az átlagbér ne adózzon a legfelső kulccsal. Veres János ezzel szemben azt javasolta, hogy az utolsó lezárt évhez, vagyis például a 2006-os bérek esetén, a 2004-es évhez igazítják az adótáblát.


Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy érvényesítsék az áfacsökkentést az árakban. Azonban ezt nem a sajtóban, az utóbbi időben felröppent árkommandók segítségével valósítanák meg. Helyette a kormányzati rendszer összes szerve és a civil szféra segítségével monitorozzák az árakat. Mindezt ahhoz hasonlóan, ahogy azt az euró bevezetésekor az uniós országok tették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik