Gazdaság

Jön a katasztrófaalap?

A mezőgazdasági elemi károk kivédésére szolgáló katasztrófaalap létrehozása is felmerül a száz lépés elnevezésű kormányprogram intézkedései között – tudta meg a Világgazdaság.

Az agrárcsomagot ma jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ágazat helyzetéről rendezett gyöngyösi fórumon. Az eseményen Gráf József agrárminiszter is részt vesz. Hírek szerint kötelező a megjelenés az FVM felügyelete alatt dolgozó és a termelőkkel közvetlen kapcsolatot tartó falugazdászoknak is.

A lap étresülései szerint a kormányfő konkrét intézkedéseket kíván bejelenteni, de az agrárcsomag mögött kevés érdemi pluszforrás áll a költségvetési korlátok miatt. Az előkészítők a szükségesnek tartott változtatásokat kezdetben több mint 30, később 20-21 pontban foglalták össze. Még hétfő délután is kérdéses volt ugyanakkor, hogy ezekből a miniszterelnök (illetve a PM) melyeket tart megvalósíthatónak.

A tervezett lépések kidolgozásakor a kabinet figyelembe vette a demonstráló gazdákkal kötött év eleji agrármegállapodás vállalásait is. A katasztrófaalap létrehozása mellett – az alternatív jövedelemszerzés érdekében – program indulhat az energianövények termelésére. Várhatóan kiemelt figyelmet kapnak az EU-csatlakozás miatt válságba jutott állattenyésztési ágazatok. Szó lehet a hatékonyabb piacvédelemről, az újabb uniós kedvezmények megszerzéséről és a túlságosan szigorúnak tartott (környezetvédelmi) előírások enyhítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik