Gazdaság

Ismét kastélyokat értékesít a KVI

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) a kezelésében lévő műemlék épületek közül idén is néhányat el-, többet pedig vagyonkezelésbe adna az elkövetkező hónapokban – írja a Napi Gazdaság.

Az egyik, hosszú távú vagyonkezelésre idén meghirdetett ingatlan az acsai Prónay-kastély, amelyre május végéig lehetett ajánlatot tenni. Mint Salamin Kálmán, a KVI főosztályvezetője, vezérigazgatói tanácsadója elmondta, a kiírásra két pályamunka érkezett, elbírálásuk éppen most folyik.

Várhatóan július közepén hirdetik meg a Komárom-Esztergom megyei Bajna településen lévő Sándor-Metternich-kastély vagyonkezelői jogát. A 12 hektáros parkban álló, 3600 négyzetméteres fő- és 2200 négyzetmétert kitevő melléképületből álló, idegenforgalmi, turisztikai célra alkalmas ingatlanegyüttes a legjelentősebb hazai főúri kastélyépületeink egyike. A teljes rekonstrukció összege is megközelíti a 2 milliárd forintot.

A Fejér megyei Soponyán álló Zichy-kastélyra a nyár végén ír ki pályázatot a szervezet. A tenderen a több mint 37 hektáros terület, valamint többek között a 4 ezer négyzetméteres fő kastélyból, az 1010 négyzetméteres kiskastélyból, valamint három lakó- és néhány gazdasági épületből álló épületegyüttes vagyonkezelői jogát lehet elnyerni. A viszonylag jó állapotban lévő ingatlant számos célra lehet hasznosítani, ezért több hazai és külföldi befektető érdeklődését is felkeltette. A rekonstrukció teljes költségét 4-5 milliárd forintra becsülik a szakemberek.

Egyelőre csak a kápolnát újították fel a lovasberényi Cziráky-kastély épületegyüttesében, amelynek vagyonkezelői pályázatát két hónap múlva írja ki a KVI, amely most tőkeerős befektetőt vár a műemlékegyüttes hasznosítására. A felújítás összege pedig elérheti a 3 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik