Gazdaság

Nyári bor

Különféle ürügyekkel megrendezett eszem-iszomok és borfieszták évadja a nyár. A jövő szombaton Neszmélyen, a Hilltop Borászatnál lesz egy súlyosabb, egész napos heje-hujázás, ahol tucatnyi optimata borász jön össze az ország legkülönfélébb borvidékeiről (Szőllősi Mihály, Figula Mihály, Vincze Béla, Bozóky István, Vaszari László, Györgykovács Imre, Molnár Tibor és Sásdi István, Takler Ferenc, Kovács Tibor, Jekl Béla). Észnél kell lenni, ha az ember meg akarja úszni szárazon, nem fog sikerülni, talán nem is ez a cél. Lesz bográcsozás, grillezés, mediterrán gasztronómiai fesztivál, gyerekprogramok, sárkányeregetés, íjászat, lovaglás, az obligát Besenyei Péter. Van továbbá egy príma úszómedence, melyben este szerintem tömegével fognak fuldokolni a mámoros és teleevett népek.






Nyári bor 1
Nyári bor 2
Nyári bor 3
Nyári bor 1

És persze bemutatja borait a vendéglátó házigazda Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza is. Az ő szép, harmonikus nyári borával próbálunk kedvet csinálni a borünnephez. Ez a Sauvignon blanc 2004 a pincészet neszmélyi, a Duna fölé magasodó ültetvényeiről származik. Itt is adottak a borászati feng shui szempontjából ideális keretfeltételek: hegy és víz, a tradíció (Neszmély a középkorban és a XIX. század végén abszolút prémium borvidéknek számított) és kiváló terroir. A nedves-hűvöskés klíma kedvez az illatos-savas fehéreknek, a legszebb sauvignon blanc-ok itt nőnek ki a tájból. Érdekes, hogy itt a víz nem a hegy déli lejtőjénél hullámzik, hanem északon: a Duna vagy harminc kilométer hosszan belátható a Meleges-hegyről, túlnan a tót pampák, jó kis látvány.

Borunk világos zöldessárga színű, illata intenzív, klasszikus sauvignon blanc-illat (a fajta, a hűtött erjesztés és a fajélesztő szinergiája által kialakított bodzás-csalános-gyümölcsös illat). Kellemes savak és kerekség, csontszáraz, tiszta ízkép. Az egész kerek, elegáns, többet ad, mint egy könnyű reduktív bukébor. Nagyszerű nyári bor, mely jó szívvel ajánlható esti borozásokra a gangon, a lugasban, a teraszon, vagy salátákhoz, fehér húsú halhoz-madárhoz, és alighanem ez a világ legjobb spárgabora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik