Gazdaság

60 dollár felett újabb csúcson az olajár

Újabb történelmi csúcsot ért el az olaj ára, amikor csaknem elérte a 60 és fél dolláros lélektani határt.

Hétfőn reggel a New York-i árutőzsde (NYMEX) elektronikus kereskedésében(ACCESS) a határidős amerikai könnyűolaj hordónként 60,46 dollárig szaladt fel, és utána is csak 60,26 dollárig hátrált.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta augusztusi jegyzése 42 cent növekedéssel 59,84 dolláron zárt pénteken. Kereskedők szerint az utóbbi időszak áremelkedését az okozza, hogy nő az olajtermékek iránti kereslet az Egyesült Államokban, miközben az olajfinomítók kapacitásaik közel felső határához értek.

Pénteken több olyan kijelentés látott napvilágot, amelyek szerint továbbra is magas olajárra kell számítani. Egyes hangok ismét 90 dolláros olajárról, illetve a kereslet hajtotta spekuláció állandósulásáról beszéltek.

A NYMEX elektronikus kereskedésében hétfőn az ólmozatlan benzin ára 1,6623 dolláron volt. Péntek reggel a benzin ára drágult, az elektronikus kereskedésben 1,6630 dollár volt, csütörtökön reggel még 1,6226 dollárt mutatott gallononként.

Pénteken reggel a New York-i árutőzsde (NYMEX) elektronikus kereskedésében(ACCESS) az augusztusi szállítású amerikai könnyűolaj előző napi záró árához képest 53 cent drágulással 59,95 dolláron volt. Csütörtökön reggel még 32 cent drágulással 58,41 dolláron állt.

Az északi-tengeri Brent augusztusi jegyzése pénteken 39 centtel 58,35 dollárra nőtt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) zárásra. A Brent augusztusi jegyzése csütörtökön 1,38 dollárral 57,96 dollárra drágult.

Hétfőn a korai kereskedésben 438,80 dollárra olcsóbbodott az arany. Pénteken reggel még érezhető drágulást jelzett: unciánkénti ára 441,85 dollárt is elért. Csütörtök reggel az arany 437,10 dolláron volt, ára szerdához képest esett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik