Gazdaság

Környezetbarát erőművet építene a Mol

A Mol Rt. geotermikus erőmű építésének előkészítésébe kezdhet hamarosan Zala megyében, ahol az első ilyen környezetbarát rendszer létesülhet Közép-Kelet Európában – közölte Áldott Zoltán ügyvezető igazgató.

A Mol az erőmű előkészítéséhez Iklódbördöce település közelében végezne el teszteléseket olyan kútjain, amelyeknél szénhidrogént a föld alatt nem találtak. Ezek sikerétől függően a helyszínen akár már 2007-ben üzembe állhat a megújuló energiaforrásnak számító környezetbarát geotermikus erőmű. Sikeres próbaüzem esetén 2-5 megawatt kapacitásúra kialakítható erőmű évente megawattonként 150 millió forint bevételt termelhet, amellyel 10 éven belül megtérülhet a beruházás.

A hévíz termeléséhez és visszasajtolásának tesztelése több száz millió forintba, az erőmű telepítése több milliárd forintba kerül – mondta Áldott Zoltán.

Az alternatív energiaforrásnak számító geotermia termelékenység szempontjából előnyösebb a szél- és a napenergiát hasznosító létesítményeknél is. Amíg a szélturbinák és napkollektorok az éghajlati adottságok miatt évente 1800-2000 órában képesek áramtermelésre, addig egy geotermikus erőmű ennek négyszeresére is képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik