Gazdaság

A taxisok szerint ellehetetlenül a “tisztes ipar”

A fővárosi taxisok tevékenységük ellehetetlenülésétől tartanak, ha megalkotja a fővárosi közgyűlés az úgynevezett Fix tarifa rendeletet - tartalmazza az a közlemény, amelyet Sipeki József, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát (BKIK) taxis szakmai kollégiumának vezetője jegyez.

A közlemény aláhúzza: a taxisok hónapok óta küzdenek a téves koncepció ellen, az ugyanis az egész taxis szakma jövőjét veszélyezteti. A taxisok meglepetéssel tapasztalták – Böhm Andrásnak, az SZDSZ városházi frakcióvezetőjének tavaszi, számukra kedvező nyilatkozatát követően -, hogy a fővárosi közgyűlés júniusban várhatóan mégis napirendjére tűzi az úgynevezett Fix tarifa rendeletet.

Hallomásból tudjuk ugyan – tájékoztat a közlemény -, hogy a rendelettervezeten a beterjesztő némi módosítást hajtott végre, de a változás elemeiről az illetékest, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát senki nem értesítette. A taxisok sérelmezik: noha a beterjesztett rendelettel kapcsolatban a beterjesztőnek az érdekvédelmi szervezettel egyeztetési kötelezettsége van, ez nem történt meg.

Tiltakoznak az ellen is, hogy a rendelet előterjesztője, mindenféle hatástanulmány elkészítése nélkül a taxispiac másik résztvevőjét, az utasokat, egy 40-60 százalékosra tervezett áremeléssel terhelné. Ahelyett, hogy a taxislétszámmal összefüggő hatékonyságot szabályozná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik