Gazdaság

60 dollár körül az olaj ára

Pénteken reggel a határidős nyersolaj ára további drágulást jelzett. Ezt elsősorban az az aggodalom váltja ki, hogy az olajtermékek iránt egyre nagyobb a kereslet, amit az idei utolsó negyedévben a kínálat már nehezen tud majd kielégíteni, ha egyáltalán.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta augusztusi jegyzése péntek reggel az előző napi záró árához képest 53 cent drágulással 59,95 dolláron volt. Csütörtökön 59,42 dolláron zárt, de nap közben elérte a 60 dolláros árszintet is. Kereskedők szerint technikailag igen könnyen érheti el ezt az értéket pénteken is.

Az északi-tengeri Brent augusztusi jegyzése 1,38 dollárral 57,96 dollárra drágult csütörtökön a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE); csütörtöki napi csúcsa 58,55 dollár volt, amivel alig maradt el a hétfőn beállított 58,58 dolláros rekord napközbeni szinttől.

Péntek reggel a benzin ára drágult, az elektronikus kereskedésben 1,6630 dollár volt, csütörtökön reggel még 1,6226 dollárt mutatott gallononként, szerda reggelhez képest minimálisan csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik