Gazdaság

Mi legyen az ingatlanvagyonnal?

LEVÁLASZTÁS. Egy vállalat menedzsmentje, annak érdekében, hogy a társaság tevékenysége és pénzügyi forrásai még inkább az alaptevékenységet szolgálják, hozhat olyan döntést, amely ingatlanjainak (ingatlan-hasznosító üzletágának) leválasztási lehetőségeit vizsgálja.

ÚJ LEÁNYCÉG. Az ingatlanhasznosítás leválasztása elméletileg több módon valósulhat meg. Alapvetően nem jár drasztikus változással, ha a cég az ingatlan-hasznosítási tevékenység végzésére külön leányvállalatot hoz létre, hiszen az elkülönült kezelés lehetősége egyébként is adott. A lépés előnye a korábbinál nagyobb rugalmasság lehet, amely a jövőben a jelenleginél magasabb értékesítési árat tehet lehetővé.

TŐZSDÉRE VELE! A vállalat dönthet az ingatlanok értékesítése mellett is, kérdéses azonban, hogy egy amúgy is igen tetemes készpénzállománnyal rendelkező társaságnak azonnal szüksége van-e még több készpénzre. A jelentős ingatlanvagyon hatalmas lehetőségeket rejt magában, s ezeket gyakran más módon aknázza ki a menedzsment. A fejlett piacokon az sem szokatlan jelenség, amikor az ingatlanhasznosító üzletágat külön vállalatba szervezik, s annak részvényeit bevezetik a tőzsdére. Ezen alternatíva esetén könnyen megvalósítható, hogy adott társaság minden részvényese egyben az ingatlancég tulajdonosává is válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik