Gazdaság

A kínai libamáj „halálra ítélheti” a magyar lúdtenyésztést

A Belső-Mongóliában létrejövő kínai-magyar vegyesvállalat közel annyi libamájat dob majd piacra, mint Magyarország és Lengyelország együttvéve. Ez jelentősen meggyengítheti majd a két ország tenyésztőinek pozícióit – adta hírül a Népszabadság.

A magyar lúdtermelők körében forgó névtelen levél szerint „halálra ítélődnek” a hazai és a lengyel libatenyésztésben érdekelt vállalatok, ha Belső-Mongóliában beindul az a kínai-magyar vegyesvállalat. A tervek szerint a vállalkozás 2010-re már 20 millió libát és 40 millió kacsát dolgozna fel mai áron számolva összesen 94,7 milliárd forint értékben. Ez körülbelül megegyezik Magyarország és az ugyancsak libanagyhatalomként számon tartott Lengyelország együttes éves kibocsátásával.

Medgyessy Péter utazó nagykövet bábáskodása mellett május közepén írták alá a kínai-magyar vegyesvállalat létrehozásáról szóló egyezményt, amely cég Belső-Mongóliában egyebek mellett libatelepet, egy vágóhidat, egy készételgyártó üzemet és egy tollfeldolgozót létesítene.

A társaság elsősorban az orosz és a kínai fogyasztók igényeit szeretné kielégíteni, viszont olyan nagy mennyiségű áruról van szó, amely az ázsiai piacokról kijutva komoly értékesítési gondokat okozhat a magyar termelők számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik