Gazdaság

Az EU előírta a kisrészvényesek ügyféli elismerését

Az EU irányelve szerint a vételi ajánlat elbírálása során egyenlő jogokkal bíró felekként kell kezelni a kisrészvényeseket és a felvásárlót. Vagyis az EU is ügyfélnek tekinti a kisrészvényest a felvásárlási ügyekben – közölte a TEBÉSZ.

A törvény szerint minden országnak meg kell teremtenie a kisrészvényesek jogvédelmét a vételi ajánlat törvényi szabályozásában. Ennek keretében pedig a vételi ajánlat jóváhagyási eljárásában egyenlő félként kell kezelni a felvásárlót, a kisrészvényeseket és a céltársaságot. Ezen EU-s irányelv tehát a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) álláspontjával megegyező véleményt emel európai jogrenddé.

Az EU-s irányelv a „méltányos árú ajánlat” kötelezővé tételét is előírja. Így a TEBÉSZ álláspontja szerint, azon vételár meghatározást, mely különbséget tesz a teljes vállalatcsoport és a leányvállalatok értékelési módja között, és amelyet a Heineken csoport alkalmazott a Brau felvásárlása során kifejezetten tiltja az EU.

A magyar felügyelet a TEBÉSZ számításai szerint összesen több mint 2 milliárd forintos kárt okozott a kisrészvényeseknek, amikor jóváhagyta a törvénysértő befolyásszerző Heineken csoport 17 200 forintos ajánlatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik