Gazdaság

Drága Budapest

Közép- és Kelet-Európa nagyvárosai egyre drágábbak - igaz, ebben a dollár gyengesége is szerepet játszik -, de közülük is Budapesten kerül a legtöbbe a megélhetés.

Budapest a 24. helyen végzett 2005-ben a világ nagyvárosainak azon a listáján, amelyen a Mercer személyzeti tanácsadó cég a megélhetési költségek alapján rangsorolta a hat földrész 144 nagyvárosát. Ez a helyezés globális összehasonlításban is fölöttébb „előkelő”, ám alighanem még sokatmondóbb adat, hogy az tavaly az unióhoz csatlakozott új tagországok fővárosai közül Budapesten a legdrágább az élet. A dolog pikantériája, hogy a tavalyi rangsorhoz képest a közép- és kelet-európai városok többsége szintén jócskán „javított” a pozícióján: Prága, Varsó és Pozsony is több mint tíz hellyel került előrébb a listán.

A Mercer a szállásköltségektől a közlekedésen át az élelmiszerekig és ruhaneműkig mintegy 200 termék és szolgáltatás árát összehasonlítva pontoz (100 ponttal kiindulási alapnak tekintve – az idei listán a 13. helyre befutó – New Yorkot), és ezek alapján alakul ki a metropoliszok rangsora; Budapest pontjainak a száma: 93,3. A cég évenként publikált listáját a különböző kormányok és a multinacionális cégek előszeretettel veszik alapul, amikor arról döntenek, milyen összegű juttatással küldjenek külszolgálatba valakit egy adott ország adott városába.

Globális összevetésben változatlanul Tokió az első, s a szintén japán Oszaka követi – „hála” a jen viszonylagos erősségének a dollárral szemben. Európában szintén változatlan a helyzet, azaz majdnem, ugyanis bár továbbra is London a legdrágább város 120,3 ponttal, a brit főváros tavaly még Oszakát megelőzve a globális rangsor második helyén állt, az idén viszont visszacsúszott a harmadikra. A világ legdrágább tíz nagyvárosa közül egyébként négy található Ázsiában: a két japán metropolisz mellett még Szöul fért be a top 10-be az 5., illetve Hongkong a 9. helyen.

A többi hat város azonban mind Európát erősíti. Az öreg kontinens második helyezettje Moszkva lett 119 ponttal – az orosz főváros amúgy a globális listán is a negyedik -, a harmadik pedig Genf 113,5 ponttal. Zürich a maga 112 pontjával éppen csak lecsúszott a képzeletbeli európai dobogóról. Jócskán megdrágult ugyanakkor az élet Észak-Európában, Koppenhága ugyanis a globális rangsor 8. helyezettje, míg Oslo a 10., ráadásul úgy, hogy tavaly még „csupán” a 15. volt a listán. Igaz, utóbbi város ugrásának elsődleges oka a norvég korona felértékelődése a dollárhoz képest. Európában ugyanakkor Bukarestben a legolcsóbb a megélhetés, sőt a román főváros 71,4 ponttal globálisan is csupán a 103. a sorban.

Ami a világ legolcsóbb városát illeti, az a rangsoroltak közül a paraguayi Asunción, amelynek indexe alig 40,3 pont, azaz a különbség csaknem száz egységnyi a 134,7 pontot elérő első helyezetthez, Tokióhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik