Gazdaság

Bővülhet a gabonakivitel

Újabb 200 ezer tonna gabona Portugáliába és 500 ezer tonna Spanyolországba szállításáról folytatott tárgyalásokat Luxemburgban Gráf József, az agrártárca vezetője.

A mezőgazdasági miniszterek hétfő-keddi luxemburgi találkozóján a közép-európai országok kezdeményezésére ismét napirendre tűzték a gabonafeleslegek értékesítésének ügyét. A téma megvitatását különösen időszerűvé és indokolttá teszi, hogy a régióban ismét bő gabonatermésnek néznek elébe, miközben még a tavalyi készletek jelentős része is eladatlan maradt.

Gráf József a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője a magyarországi gabonahelyzetet ismertetve elmondta, hogy összesen körülbelül 8 millió tonnára becsülhető a megmaradt készlet. A magyar miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2-2 és fél tonnával bővíti a raktárkapacitást és a kereskedőket is arra ösztönzi, hogy vegyenek részt a tendereken.

Gráf József portugál és spanyol kollégájával is tárgyalt további magyar gabonaexport lehetőségéről. Az agrártárca vezetője azon lesz, hogy a Portugáliába szállítandó első 200 ezer tonna gabona még júliusig elhagyhassa az országot. Eközben Portugáliával további 200 ezer tonna hazai gabona, Spanyolországgal pedig 500 ezer tonna gabona szállításáról folynak párhuzamosan tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik