Gazdaság

A Royal Bank of Scotland túllicitálná az Unicreditot

A Royal Bank of Scotland (RBoS) többet adna a második legnagyobb német kereskedelmi bank, a HVB részvényeiért, mint a német bank fúziós partnereként már elkönyvelt olasz UniCredito. Ezt a Focus című német hetilap közölte legfrissebb számában.

A skót bank a lap szerint, amely meg nem nevezett pénzügyi körökre hivatkozik, még megtenné a maga ajánlatát, mielőtt véglegesnek lehetne tekinteni az olasz-német bankházasságot, ami gyakorlatilag az UniCredito július végi részvényesi közgyűlésén történne meg. A Focus szerint a RBoS részvényenként akár másfél euróval is kész lenne túllicitálni az Unicredito ajánlatát.

Az UniCredito milánói nagybank a második számú német bank, a müncheni HypoVereinsbank(HVB) tervezett átvétele után több mint kilencezer munkahelyet akar megszüntetni Németországban és zömmel Kelet-Európában, ami annyit jelent, hogy Németországban a már bejelentett munkahely-megszüntetések mellett további 1800 munkahelyet törölnek.

Az ügyletet véglegesen októberben szeretnék lezárni. Az egyesüléssel a tőzsdei értéket tekintve a kilencedik bankcsoport, a kelet-európai üzleteket tekintve a legnagyobb bank létesülne Európában. A 15,4 milliárd eurós ügyletet 5:1 arányú részvénycserével bonyolítanák le.

A német tőkebefektetők érdekvédelmi szervezete eltanácsolta a HVB részvényeseit az UniCredito ajánlatának elfogadásától. Szerinte a fúzió struktúrája és előnyei még nem tisztázottak, a HVB a portfoliótisztítás után a gyógyulás útjára lépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik