Gazdaság

Leépítések a DKG-East-nél

A csökkenő rendelésállomány miatt újabb létszámleépítésre kényszerül a nagykanizsai DKG-EAST Rt. olajipari gépgyártó cég. A társaság az elmúlt évet 400 milliós veszteséggel zárta, s adóssága 1,5 milliárd forint.

Június végén újabb 76 dolgozójától válik meg az ország egyik legnagyobb olajipari gépgyártó cége, a nagykanizsai DKG-EAST Rt. – írja a Napi Gazdaság. A leépítést a folyamatosan csökkenő rendelésállománnyal és a cég egyre romló pénzügyi helyzetével indokolták. A megyei munkaügyi központban elmondták, a DKG-EAST írásban is bejelentette a csoportos létszámleépítést, amelyet a hónap végén, illetve július első napjaiban hajtanak végre.

A dolgozókat néhány nappal ezelőtt tájékoztatták a helyzetről – közölte Bazsika Jószef, a helyi bányászszakszervezet képviselője. A cégnél már a tavasszal felmondták a dolgozókkal kötött kollektív szerződést, miután kiderült, hogy az idei rendelésállomány alig harmada a tervezettnek.

A néhány éve még több mint ezer dolgozót foglalkoztató, termékeinek jelentős részét a szovjet utódállamok, valamint az arab országok piacain értékesítő DKG-EAST az elmúlt évek során nemcsak a csökkenő rendelésállomány, hanem a forint folyamatos erősödése miatt is egyre nehezebb helyzetbe került. A társaság 2003-t több mint 1 milliárd forint veszteséggel zárta. Ezt követően átfogó reorganizációs programba kezdtek, amelynek keretében többek között csökkentették a létszámot, egy sor tevékenységet kiszerveztek, s megváltak a termeléshez szorosan nem kapcsolódó ingatlanjaiktól. Ennek ellenére sem a 27 millió dolláros árbevételi, sem pedig a nullszaldós nyereségtervet nem sikerült teljesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik