Gazdaság

Félti a szakma az egészségügy helyzetét

A nem támogatott gyógyszerek árversenye mellett kitart a kormány, de nem támogatja a patikalétesítés liberalizációját. Az orvosok és gyógyszerészek kamarája a kormányprogrammal ellentétesnek tartja a patikai árversenyt – írja a Világgazdaság.

Nem támogatja a gyógyszertár-alapítás liberalizmusát javasló képviselői indítványt a kormány – jelentette ki Rácz Jenő egészségügyi miniszter annak kapcsán, hogy a parlament egészségügyi bizottsága múlt héten megszavazta: bevásárlóközpontokban is lehessen patikát alapítani. Az indítvány váratlanul érte a Magyar Gyógyszerész Kamarát (MGYK), hiszen a bizottsági ülésen az általuk ugyancsak ellenzett ügyet, a társadalombiztosító által nem támogatott, hatezer gyógyszer egységes árának megszüntetésére tett javaslatot tárgyalták volna. Az egészségügyi miniszter szerint – ha a parlament is jóváhagyja a törvényjavaslatot – a gyógyszerészek a maximált árrés mértékéig változtathatják az árakat.

Ám a patikustársadalom ellenzi az egységes gyógyszerár megváltoztatását, amelyről a betegeket a gyógyszertárakban kifüggesztett plakátokon tájékoztatják. E hét péntekre pedig nagygyűlést hívtak össze az Erkel Színházba, amelyre várják Gyurcsány Ferenc államfőt.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke felháborítónak tartja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vezetője levélben arra kérte a parlament egészségügyi bizottságának elnökét, támogassa a gyógyszertárak közötti árversenyt. Éger szerint a GVH elnöke nem formálhatja az egészségpolitikát, ezért a MOK levélben kérte a jelenlegi és a megválasztott köztársasági elnök, illetve az országgyűlési biztos segítségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik