Gazdaság

Sztrájk volt a Rábánál

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak csütörtökön a végelszámolás alatt álló Rába-motor Gyártó Kft. dolgozói Győrött, mert a májusi munkabérüket nem kapták meg.

Megay Oktáv, a végelszámoló budapesti Tízek Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a június 10-én esedékessé vált munkabér kifizetésére mostanáig nem került sor. De valamennyi esély van arra, hogy a dolgozók a májusi bérük egy részét megkapják.

Az ügyvezető igazgató rámutatott: a kft.-nek jelentős köztartozása van és a társaság számlájára érkező összegeket az APEH lefoglalja. Emiatt a végelszámoló mozgástere meglehetősen kicsi. Az APEH követeléseinek mértékéről az ügyvezető konkrétan nem nyilatkozott, csupán annyit közölt, a követelés jelentős.

A társaság vagyonának nagyságáról még nincsenek pontos adatok, a terheletlen vagyon összeállítása jelenleg tart. A vagyon piaci értékének meghatározását követően tisztázódik, hogy mekkora a fedezet a céggel szembeni követelésekre.

A főként autóbuszmotorokat gyártó és felújító Rába-Motor Kft.-nél jelenleg bizonyos munkálatok folynak, több megrendelés teljesítését azonban a pénztelenségből adódó alkatrészhiány akadályozza a felszámoló szerint.

A Rába-Motor Gyártó Kft. ma már nem tartozik a Rába Holding Rt.-hez. A motorgyár két évvel ezelőtt került a jelenlegi tulajdonosok birtokába. A kft. 100 százalékos magyar tulajdonban van.

Alper László, a Rába Munkavállalók Szakszervezetének elnöke elmondta: kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a cégvezetéssel, illetve a végelszámolóval. Ennek keretében hétnapos egyeztetési kötelezettségük van, ez a határidő jövő kedden jár le. A szakszervezet egyebek mellett arra kért választ a végelszámolótól, hogy mikor juthatnak bérükhöz a dolgozók, mik a kilátásaik, s vajon elegendő lesz-e a követelések fedezésére a társaság meglévő vagyona.

Megay Oktáv a végelszámolás elindításakor kijelentette: a Rába-Motor Gyártó Kft. tulajdonosai azért kérték a végelszámolást, mert megítélésük szerint a társaság tartozásaira a vagyon fedezetet biztosít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik