Gazdaság

Kamaszodó cégek

Komoly megpróbáltatás a gyors ütemben fejlődő kis cégek számára, amikor a családi jellegű üzletmenetről át kell alakulniuk jól működő középvállalattá. A cég ekkor kerül a kamaszkorba, hirtelen megnő, ám megváltozott szervezeti egységeit még nem képes összehangoltan használni. Pszichológiai szempontból a következő jelenségekre kell figyelni: beállítódások, információáramlás változása, együttműködési kérdések, hierarchikus tisztázatlanságok, szervezeti kultúra kialakítása.


Kamaszodó cégek 1

Lovas Zsuzsa, vezetési tanácsadó

A legnagyobb probléma az emberek beállítódásának megváltoztatása. Hozzászoktak ahhoz, hogy mindenki minden információhoz hozzájut, mindenki részletesen ismeri a másik munkáját, nehézségeit, s maximálisan kompetensnek érezheti magát minden kérdésben. Bár a cég bővítését – a munka megsokszorozódása miatt – maguk a dolgozók igényelik, ennek következményeivel, például kompetenciájuk csökkenésével, felelősségük növekedésével nem számolnak. A beállítódások megváltoztatása hosszú időt és türelmet igénylő feladat. Ha ezt elmulasztják, akkor gyakoribb lesz a rivalizálás, s az egyéni érdekek a cég érdekei fölébe kerekedhetnek.

A szervezet növekedésével megváltozik az információ birtoklása is. Akik korábban több információ birtokában voltak, azok most csalódottá, sértetté válhatnak. Nagyobb szerephez jutnak az informális csatornák, a folyosói pletykák; az információk torzulva jutnak el a címzettekhez, a vezetők verbális és metakommunikatív megnyilvánulásai túlzott jelentőséget kapnak.

Egy cég életének kezdeti fázisában az egyéni teljesítmények dominálnak. Kitüntetett jelentőséggel bír, hogy „ki jött a Mayfloweren”, azaz kik kerültek elsőkként a céghez. Ők féltve őrzik korábbi privilégiumaikat. A növekedéssel, az erőforrások gyarapodásával az egyéni teljesítményeket és érdemeket felváltja az együttműködés, a csapatmunka. Néhány emberből akkor lesz csapat, ha meghatározott cél érdekében, meghatározott társadalmi szerepben kialakítják a csoport norma- és szabályrendszerét. A munkatársaknak meg kell találniuk, és el kell fogadniuk megváltozott helyüket és szerepüket a szervezetben.

Minden szervezeti viszonylatban a hatalom dinamikája a legfontosabb. A hierarchikus viszonyokra pszichológiai értelemben egy szervezetnek azért van szüksége, hogy a döntések ne válhassanak presztízskérdéssé, a munkahely ne váljon harcmezővé. A hierarchia segíti a dolgozók eligazodását a szervezetben, csökkenti a hatalmi harcokat azáltal, hogy meghatározza, ki az a személy, aki utasít és kontrollál, és ki az, aki ezeket követi.

Munkahelyi problémája van?
Kérdezze meg szakértőnket a www.fn.hu/szakerto

címen. Tanácsadó rovatunk a Figyelőnettel együttmű-ködésben készül.

A vállalatoknak megvan a maguk sajátos, mélyen gyökerező kultúrájuk, amit a dolgozók naponta megtapasztalnak. Ezt a sajátos kultúrát – amely a cégnövekedés során forr ki igazán – elsősorban a csúcspozíciókban lévő vezetők személyesítik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik