Gazdaság

Kóka szerint a közszféra nem hagyja fejlődni az országot

A kormány Száz lépés programjáról, az állam működésének javításáról beszélt a gazdasági és közlekedési miniszter pénteken Dunaújvárosban.

Az a cél, hogy a kormány Száz lépés programján belül megtaláljuk azokat a pontokat, ahol javítani lehet az állam működését, “ahol helyreállítható a politika és az emberek közötti bizalmi légkör” – mondta Kóka János.

A miniszter közölte: a rendszerek “rendbe rakását” követően “még mindig ott marad egy mamut, egy rosszul működő, hatékonytalan struktúra, amit úgy hívnak, hogy államigazgatás”. Mint mondta, sok tekintetben újra kell gondolni az állam szerepét. “A közszféra ma nemhogy segítené a fejlődést, hanem kifejezetten gátolja. Adminisztratív blokkokat képez, a saját fennmaradása érdekében olyan bürokratikus akadályokat gördít az útba, amelyek nem hagyják kimozdulni a mostani helyzetből az országot, nem hagyják fejlődni vállalkozásokat” – mondta Kóka János. Hozzátette: a kormány Száz lépés programjából legalább 30 arról fog szólni, hogy ezen a lehetetlen helyzeten hogyan tudnak segíteni.

Mint mondta, a közszférában nem azért kell karcsúsítani, hogy emberek tízezrei kerüljenek az utcára, a csökkentéssel párhuzamosan másutt növelni kell a foglalkoztatottságot. Olyan beruházásokat kell az országba hozni, amelyek képesek felszívni az embereket.

Kóka János az autópálya-építésről kijelentette, hogy az közös érdek, befektetés a jövőbe. Szavai szerint az útépítés drága, de a legdrágább az lenne, ha nem épülnének autópályák. Annyi autópálya épül ebben (…) a ciklusban, mint amennyi összesen volt korábban Magyarországon. – közölte a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik