Gazdaság

Sípoló főzőlap

Legyen szó akár húsról, akár zöldségről, azok bő olajban sütött változatai nem a legegészségesebbek. Ennek oka egyrészt, hogy még a növényi olajok is rendkívül hizlalóak, másrészt az esetleg túl forró zsiradékban egészségre káros anyagok szaporodnak fel. Ez utóbbi gáztűzhelyeknél, vagy egyszerűbb villanyrezsóknál rendszeresen előfordul, a probléma azonban biztosan kiküszöbölhető az Ariston új, üvegkerámia főzőlapjával – ez sípol, ha már elegendően felforrósodott az olaj ahhoz, hogy a sütnivaló húst beletegyék, és arra is képes, hogy figyelmeztesse a szakácsot, mielőtt kifutna a forralni föltett tej.




Sípoló főzőlap 1
Sípoló főzőlap 2
Sípoló főzőlap 1

A főzőlap egy, a felmelegedést érzékelő infravörös szenzorral ellátott teflonserpenyővel alkot a különböző receptekhez illeszthető programozható együttest (ezzel az akár olaj nélkül használható edénnyel mellesleg minimálisra csökkenthető a felhasznált zsiradék mennyisége is). A hőt jellemző mért információ egy LED segítségével, a tévé távirányítójához hasonló rendszerben kerül át a főzőlapot szabályozó elektronikára, s amikor a serpenyő forróbbá válik, mint az étolaj ajánlott sütési hőmérséklete, a főzőlap riaszt. Akkor sincs persze gond, ha az éppen szakácskodó családtag esetleg a hangjelzésre sem cselekszik, mert az olaj semmiképp sem éghet oda. Az üvegkerámiából készült főzőlap ugyanis indukciós elven működik – a hő közvetlenül az edényben termelődik, miközben maga a főzőlap langyos marad -, és a melegítést okozó váltakozó mágneses mező a programnak köszönhetően azonnal kikapcsol, amikor a serpenyő eléri a kívánt hőmérsékletet. Az edény, s benne az olaj, így pillanatok alatt biztonságos hőmérsékletűvé hűlhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik