Gazdaság

Jelentős forinterősödés a bankközi piacon

A forint pénteken május eleji szintjére erősödött, az eurót délután fél négy tájban 249,80/250,10 forinton jegyezték, csaknem három forinttal gyengébben a 252,90/253,00 forintos csütörtöki árfolyamnál.

A forint több mint száz bázisponttal 11,49 százalékra javult a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A csütörtökön kezdődött korrekció folytatódott a dollár piacán, s a stagfláció veszélyére utaló jelek az Egyesült Államokban 203,30/40 forintra rontották a dollár kurzusát. Ez több mint három forinttal gyengébb a csütörtöki 206,40/50 forintos árfolyamnál, a szerdai 208 forintos szinttől pedig csaknem öt forinttal maradt el.

A piacon a forint és a régiós valuták nem várt mértékű erősödését részben technikai okokkal magyarázzák, de arra is rámutatnak, hogy az EU-alkotmány francia és a holland elutasítása után a külföldi befektetők szemében felértékelődtek az újonnan csatlakozott EU-országok. A piacon azt találgatják, hogy tartós trendről vagy csak átmeneti korrekcióról van-e szó. A forint a hétfőn megjelenő államháztartási hiány adatoktól függően akár a 248 forint/eurós kurzust is elérheti – mondják kereskedők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik