Gazdaság

A gyógyszerkassza fele elfogyott

Öt hónap alatt elfogyott a gyógyszerkassza idei előirányzatának fele, az időarányoshoz mért túllépés eléri a 24 milliárd forintot – értesült a NAPI Gazdaság.

A patikusoknak év elején fizetett előlegek megtérülésével számolva valamelyest kedvezőbb a kép, de ezzel együtt is kijelenthető, hogy ha nem változik a tendencia, év végéig 55-60 milliárd forinttal lépheti túl eredeti keretét a kassza.

Nincs ebben semmi meglepő, a tb idei gyógyszerkerete 5 milliárd forinttal alacsonyabb a tavalyi tényleges felhasználásnál – mondta a Napi Gazdaságnak Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGyE) elnöke. Európa-szerte átlagosan 8 százalékkal bővül a forgalom, ezen kívül a magyarországi gyógyszerfogyasztás átalakulása sem kap kellő súlyt a kassza megállapításakor. A várható többletkiadásból 14 milliárd forintot a tb és a központi büdzsé fedez, felette viszont a gyógyszercégek, forgalmazók „állják a cechet”.

A gyógyszerpiac első félévét nyugodtnak, normálisnak értékelte Székely, ami korábban kevésbé volt jellemző a folyamatos bürokratikus beavatkozások miatt, viszont korábban nem tapasztalt szélsőséges havi forgalmak is jellemezték ezt az időszakot, aminek okát még nem sikerült kideríteniük. Az elnök szerint a visszajelzések alapján a gyártók féléves eredményvárakozásai mindazonáltal teljesülni fognak.

Zűrösebbnek ígérkezik a második félév: július elsejétől teljesen átrendeződik az ár- és támogatási rendszer, a kormány döntése alapján ugyanis kiszélesítik a fix támogatásban részesülő készítmények körét. Az erről szóló rendelet még nem jelent meg a közlönyben, pedig kevesebb mint 30 nap van hátra a változásokig. Székely szerint ma még ismeretlen hatásokkal járhat az az intézkedés is, amelyik ősztől felszabadítja a nem támogatott készítmények nagy- és kiskereskedelmi árrését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik