Gazdaság

Két éve nem voltak ilyen pesszimisták a kkv-k

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe májusban 40 százalék volt, ami két éves mélypontot jelent. A nagyvállalatok konjunktúra indexe 4 százalékkal csökkent és így 50 százalékon állt.

A hazai kkv-k májusi, viszonylag nagyfokú bizalom vesztése a magyar gazdaság egészét, a kibővült EU-t, ezen belül a velünk csatlakozott országok teljesítményét alapul véve kevéssé tűnik indokoltnak és megalapozottnak. Egyértelmű negatív irányú tendencia változás 2005 első hónapjaiban következett be, hátterében a főbb európai gazdaságok és a hazai reálgazdaság várakozásoktól elmaradó teljesítménye áll.

Májusban a hazai kis- és középvállalatok többsége negatívan értékelte mind az ország, mind saját cége fejlődési esélyeit. A borúlátó várakozások hátterében a napokban publikált, egyértelmű lassulásra utaló első negyedévi makro adatok és a magas államháztartási hiány leszorítása érdekében várható korrekciós intézkedések állhatnak.

A TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe 50 százalékos. Az optimista és a pesszimista várakozások ilyen kiegyenlített megoszlását legutoljára másfél évvel ezelőtt, 2004. januárjában regisztrált az intézet.

A nagyvállalatok korábbinál visszafogottabb véleménye – a konjunktúra folytatódása mellett – a növekedési kilátások alacsonyabb ütemére utal. A 2005 második félévére szóló üzleti várakozások hátterében a globális gazdaság mérsékeltebb ütemű növekedése, a külpiaci értékesítési lehetőségek szűkülése áll. 2005 második felében az európai konjunktúrára érzékeny hazai gazdaság fejlődési esélyei a cégek megítélése szerint szerények. Saját vállalkozásuk kilátásait némi pesszimizmussal szemlélik, az erősödő külpiaci versenyben pozícióik javítása komoly kihívást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik