Gazdaság

Félprofi ínyenceknek




Félprofi ínyenceknek 1



Félprofi ínyenceknek 2
Félprofi ínyenceknek 3
Félprofi ínyenceknek 2

Canon 350D


Kinek? Aki a legújabb, 8 megapixeles, kitűnő képminőségű alapgépet keresi.
Mennyiért? 220-240 ezer forinttól (Canon EF 18-55 optikával).
+ Kitűnő érzékenység és profi képfeldolgozás.
– Drágább optikára is szükség lehet.

Félprofi ínyenceknek 1
Félprofi ínyenceknek 2

Ma már nem kell fél- vagy egymillió forintot kifizetniük egy kitűnő digitális fényképezőért a legigényesebb amatőröknek, vagy a kevéssé tehetős profiknak: 250 ezer forint körüli áron hajszál híján profi minőségű digitális tükörreflexes gépeket kaphatunk. Ember legyen a talpán, aki megmondja két azonos képről, hogy melyik készült egymilliós, s melyik 250 ezer forintos kamerával, főként, ha jó lencsékkel dolgozunk.

Nem elsősorban a pixelek számán múlik ugyanis, milyen képminőséget produkál a gépünk. Az apró kamerák pici lencséje és hangyányi képérzékelője fizikailag képtelen 4-5 megapixel feletti felbontást jó minőségben visszaadni. Leginkább az optika, másodsorban a képérzékelő csip (CCD) fizikai mérete, no meg a képfeldolgozó hardver és szoftver teljesítménye determinálja a minőséget.




Félprofi ínyenceknek 1



Félprofi ínyenceknek 2
Félprofi ínyenceknek 9
Félprofi ínyenceknek 2

Nikon D70


Kinek? Aki a legjobban megépített, kitűnő alapoptikával szállított gépet keresi.
Mennyiért? 240-260 ezer forinttól (Nikkor DX 18-70 optikával).
+ Első osztályú fém-üveg kit optika, strapabíró váz.
– Magas induló érzékenység; a D70s változat jóval drágább.

Félprofi ínyenceknek 1
Félprofi ínyenceknek 2

Vadonatúj, 8 megapixeles, nagyméretű (APS-C) érzékelője mellett DIGIC II. képprocesszora emeli magasra a Canon legújabb „belépő szintű” digitális tükörreflexes gépét, az EOS 350D-t. A szoftveresen kissé lebutított előddel (EOS 300D) szemben szinte minden egzotikus finombeállítást használhatnak a kreatív fotósok. Ugyanakkor a mellékelt alapobjektív kissé behatárolja a gép tudását.

A (külön mellékelt) kit objektív, valamint a váz felépítése tekintetében ezért inkább a Nikon D70-es gépének áll a zászló. A kiváló fém-üveg lencse (Nikkor DX) okán a D70-est (és az új, az eredetitől alig különböző, de jóval drágább D70s jelű változatot) a legelszántabb profik sem vetik meg. Az optika teljesítményét némileg beárnyékolja, hogy a gép kezdő érzékenysége 200 ISO.





Félprofi ínyenceknek 1



Félprofi ínyenceknek 2
Félprofi ínyenceknek 15
Félprofi ínyenceknek 2

Panasonic DMC-FZ20


Kinek? Aki nem akar félmilliót fizetni egy profi óriás-zoomos gépért.
Mennyiért? 125-140 ezer forint (Leica 36-432 optikával).
Az árához képest kitűnő teljesítmény, elsőrangú optika, képstabilizátor.
Kevés fénynél (beltéri, éjszakai fotók) zajosodásra hajlamos, apró CCD csip.

Félprofi ínyenceknek 1
Félprofi ínyenceknek 2

Aki viszont túlzottan professzionálisnak ítéli e gépeket, és nem akar végül akár félmilliót is fizetni egy nagyobb zoomot is tartalmazó felszerelésért, az nyugodtan próbálja ki a fix fényerejű Leica objektíves Panasonic DMC-FZ20-as modellt. A masina ugyan nem tükörreflexes, objektívje sem cserélhető, ám 12-szeres telezoommal csábít. Igaz az FZ20-as CCD érzékelője apróbb, így 400-as érzékenységnél már „zajosodik” kissé a képe, de a hosszabb záridőket engedő képstabilizátor, az egészen kitűnő képminőséget nyújtó optika, valamint az alacsony ár könnyen feledteti ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik