Gazdaság

A KIOP források fele gazdára talált

Az Európai Unió strukturális alapjaiból támogatott Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) 112,3 milliárd forint forrásának több mint fele - 63,9 milliárd forint - talált eddig gazdára - közölte Grónay Andrea, a gazdasági minisztérium osztályvezetője.

A KIOP környezetvédelmi és közlekedési fejlesztések megvalósítását támogatja. A környezetvédelem területén a vízminőség javítását, a környezeti kármentesítést, az energiagazdálkodás javítását, valamint az állati, az egészségügyi építési-bontási hulladék kezelését célzó programokkal lehet pályázni – mondta a szakember a programot bemutató konferenciasorozat szegedi állomásának sajtótájékoztatóján.

A pályázati kiírásokból néhány már betelt, ezeket fel kellett függeszteni, ilyen például a szennyvízelvezetés és tisztítás fejlesztése és az egészségügyi építési-bontási hulladékok kezelése.

Az operatív program irányító hatósága 2006 végig tudja befogadni a pályázatokat attól függően, hogy a rendelkezésre álló kereteket milyen gyorsan kötik le – mondta Grónay Andrea.

A konferencián bemutatták a Dél-alföldi régió két, a KIOP támogatásával elkészülő beruházását is: a gyulai önkormányzat csatornázási programja 1,6 milliárd forintba, a szegedi kórház fűtésrendszernek korszerűsítése pedig 368 millió forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik