Gazdaság

149,1 millió euróval csökkent a külkereskedelmi hiány

2005 első negyedévében Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a kivitel volumene 8, a behozatalé pedig 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben az időszakban 149,1 millió euróval 569,3 millióra csökkent.

Az export értéke 11,175 milliárd eurót, az importé pedig 11,744 milliárdot tett ki az év első három hónapjában, ami a kivitelben 3, a behozatal esetében pedig 1,5 százalékos folyó áras növekedést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva. A forgalom első negyedéves volumennövekedése elmaradt a megelőző másfél évben észlelt ütemtől.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 3 százalékkal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export volumene mintegy 1 százalékkal mérséklődött; a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében ugyanakkor 40 százalékkal nőtt. Az Európai Unión kívüli országokba kivitt termékek volumene harmadával lett nagyobb, ami döntően az Európai Unión kívüli európai országok relációjába irányuló export forintértékének 46 százalékos növekedésével magyarázható. Az utóbbi viszonylatba tartozó országok közül különösen a Romániába, Törökországba, valamint a Horvátországba kiszállított termékek értéke nőtt erőteljesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik